PELARASAN TARIF AIR JOHOR


Pelarasan tarif air Johor

JOHOR BAHRU - SAJ Holdings Sdn Bhd (SAJ Holdings), operator bekalan air di negeri ini semalam mengumumkan pelarasan tarif air berkuat kuasa 1 November ini bagi seluruh Johor sebagaimana yang diluluskan Kerajaan Persekutuan baru-baru ini.


Ketua Pegawai Eksekutif SAJ Holdings, Abdul Wahab Abdul Hamid berkata, pelarasan itu tidak membebankan pengguna di negeri ini di mana kenaikan bil air kepada pengguna-pengguna majoriti adalah purata RM1.85 sebulan sahaja. 


Bagaimanapun ia mempunyai elemen-elemen bagi menggalakkan penjimatan penggunaan air di kalangan pengguna sambil mengekang pembaziran air yang melampau.


“Pelarasan ini juga dapat memenuhi peningkatan kos operasi bekalan air yang meningkat serta untuk membina aset baru yang akan membantu SAJ Holdings untuk menyediakan bekalan air yang berterusan dan berkualiti kepada rakyat Johor.


“Di samping itu, selepas pelarasan ini dilaksanakan, pengguna berhemah  yang menggunakan hanya 20,000 liter air sebulan akan mendapat penjimatan 25 sen sebulan daripada bil bulanan asal mereka, iaitu bayaran pada RM12.25 pada kadar tarif lama kepada RM12.00 pada kadar tarif baru ini untuk 20,000 liter. 
Bagi pengguna yang menggunakan 25,000 liter air sebulan pula, peningkatan bil bulanan adalah amat minima iaitu sebanyak RM1.45 sahaja,” katanya.


Menurut Abdul Wahab lagi, dengan pelarasan ini juga sebagai program tanggungjawab korporatnya dalam memberi rebat-rebat percuma bagi golongan miskin tegar dan miskin.


Golongan miskin tegar katanya, akan menerima rebat percuma air sebanyak 20,000 liter sebulan manakala golongan miskin diberikan rebat percuma sebanyak 10,000 liter sebulan. 
Golongan ini dikenal pasti melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) dan Jabatan Hal-Ehwal Orang Asli (JHEOA). Program ini juga adalah salah satu dari inisiatif Kerajaan Negeri Johor untuk memberi bantuan kepada golongan miskin dan miskin tegar.


“Pelarasan ini sudah melalui beberapa forum perbincangan sebelum ianya diputuskan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), dan seterusnya direstui pihak Kerajaan Negeri dan pihak Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA),” katanya.


Pelarasan tarif itu juga mewajarkan pulangan yang setimpal bagi memperbaiki perkhidmatan SAJ Holdings kepada pelanggan-pelanggannya serta untuk berdaya maju dalam jangka masa yang panjang ke arah kemampanan jangkapanjang dalam industri.


Ini bermakna instalasi bekalan air di negeri ini harus terus dibangunkan dan pembangunan itu berupaya menyediakan perkhidmatan bekalan air yang berdaya maju untuk kesejahteraan orang ramai.


sumber: http://www.sinarharian.com.my/johor/content/story8349616.asp

__________________________________________________________________________________

2010-11-10


Johor to ensure revised water tariff will not burden people

The Star

JOHOR BARU: The Johor government will spend more than RM1mil yearly to subsidise the cost of water for those who use less than 35,000 litres a month, following the recently revised water tariff in the state.


“The decision to streamline the water tariff was made by the Federal Government but the state government wants to do its part in ensuring such a decision will not burden the people further,” said state Energy, Water, Communication and Environment committee chairman Tan Kok Hong.


State water management company SAJ Holdings Sdn Bhd announced recently the streamlining of water tariff from Nov 1.


Its chief executive officer, Abdul Wahab Abdul Hamid, said the new tariff would not burden consumers as the increase would only be an average of RM1.85 per month for those who used more than 35,000 litres a month.


Tan said it would cost the state government RM1mil a year to help lower the tariff from RM1.85 per 1,000 litres to RM1.65 (per 1,000 litres) for 80% of consumers who used between 21,000 litres and 35,000 litres monthly.


Tan, speaking at a press conference after launching the state-level World Water Day at Kulaijaya, near here yesterday, said the state government would also foot the bill for hardcore poor families by as much as 20,000 litres a month and for those in the lower-income group by as much as 10,000 litres monthly.


“We have not ascertained the exact number of recipients (in hardcore poor and lower-income families) as the data is still being compiled by the Welfare Department.”


Tan reminded those who used more than 35,000 litres of water monthly that they would be subject to the RM1.85 rate.


“We want to remind the people to use water wisely and avoid any wastage,” he said.


Meanwhile, the Johor Baru Chinese Chamber of Commerce said it was against the increase.


Chamber president Loh Lian Hang said: “The increase will spike our companies’ operational costs.”


“We hope the government can reconsider its decision, taking into account the industries’ needs to be competitive,” he added.0