MASJID BARU PARIT BAKAR DARAT DAN PARIT PINANG SERIBU DARATMasjid Jamik Pt Bakar Darat sebelum dibangunkan semula


Solat Jumaat di Masjid Jamik Pt Bakar Darat seminggu sebelum dirobohkan
Masjid ini dirasmikan pada 14 Januari 1974


Ucapan YB Dr Mohammad Taslim dalam Dewan Negeri Johor pada 27 November 2008:

"Penambahan pembinaan masjid sebanyak 32 buah dengan peruntukan sebanyak RM53 juta telah diumumkan. Di dalam DUN Maharani masih ada lagi 2 buah masjid papan iaitu di Parit Bakar Darat dan Parit Pinang Seribu Darat. Pembinaan masjid Parit Bakar Darat ini sepatutnya telah dimulakan tetapi tiada tanda-tanda ia akan didirikan. Mohon dipertimbangkan."


YB Dr Mohammad berbincang dengan Tuan Imam dan Ketua Kampong
di serambi masjid Pt Pinang Seribu Darat
Masjid ini dirasmikan pada 4 Februari 1983


Masjid Pt Pinang Seribu Darat tinggal kenangan

Alhamdulillah,kedua-dua buah masjid tersebut telah tersenarai dalam Senarai Projek Pembinaan Masjid 2008-2009.Hari ini proses pembinaan sedang bermula hasil sumbangan Tabung Pembangunan Masjid dan Amal Jariah Johor.Orang ramai yang ingin beramal untuk menyumbang boleh terus memasukkan sumbangan ke:
Akaun Maybank No. 551016202271 atas nama Tabung Pembangunan Masjid Johor

YB Dr Mohammad Taslim dan rombongannya telah berkesempatan bersolat Jumaat di kedua-dua masjid tersebut pada minggu-minggu terakhir sebelum masjid tersebut dirobohkan.Rasa bersyukur dan sayu terasa mengenangkan pergorbanan dan jariah penduduk terdahulu sehingga masjid tersebut dapat berkhidmat selama lebih 50 tahun.Ketika masjid di kawasan lain telah diperbaharui,masjid papan di kampung tersebut masih berdiri teguh menabur bakti.

Penduduk-penduduk Kg Parit Pinang Seribu akan memulakan solat waktu dan Jumaat di Surau Kiyai Rusydi Pt Punggur Jalan Sri Tanjung mulai minggu hadapan.Ahli qariah Masjid Parit Bakar Darat pula akan bersolat Jumaat di Surau Pt Amat Darat Jalan Sri Tanjung.Surau Kiyai Rusydi di Pt Punggur telah difatwakan
sebagai masjid untuk kariah Masjid Pt Pinang Seribu
Darat.Read More

SELAMAT HARI GURU 2009


Y.B. Dr. Hj. Mohammad Taslim dan YDP PAS Kawasan Muar Ust. Hj. Abu Bakar B. Mohd Lajat bersama-sama Ahli-ahli Jawatankuasa Lajnah Kebajikan dan Lajnah Perpaduan Kaum telah  menziarahi 12 buah sekolah rendah (termasuk 2 buah SJK Cina) dalam DUN Maharani Mukim Bandar sempena HARI GURU 2009. Lawatan tersebut telah diadakan pada hari Isnin 19 Mei 2009 bermula jam 8.30 pagi dan berakhir jam 12.30 tengahari.


Program lawatan ke sekolah ini adalah program tahunan DUN MAHARANI kali ke dua. Pada tahun lepas, YB Dr. Hj. Mohammad Taslim telah mengadakan lawatan ke Sekolah Menengah dalam DUN Maharani.Tujuan lawatan ini adalah untuk mengeratkan hubungan silaturrahim YB dengan warga pendidik dan memahami permasalahan yang dihadapi oleh pihak sekolah serta cuba membantu menyelesaikannya.

Sempena HARI GURU tahun ini YB dan rombongannya telah menghadiahkan kek untuk Guru Besar dan kakitangannya serta kuntuman bunga untuk sebahagian guru-guru perempuan yang ditemui.Terima kasih di atas sambutan mesra Guru Besar dan guru-guru walaupun kami hadir tanpa notis.Tanpa dijangka kami dihidangkan jamuan dibeberapa buah sekolah.

TERIMA KASIH CIKGU dan SELAMAT HARI GURU.JASAMU TETAP DIKENANG.

InsyaAllah kami akan teruskan tradisi ini di tahun hadapan.Kami akan cuba ziarahi lebih banyak sekolah.Mohon maaf kepada warga pendidik kerana kami tidak dapat menziarahi semua sekolah.


YB sedang menyampaikan kek kepada Guru Besar Sek. Pt. Bakar Tengah. Gambar sebelah YDP dan rombongan
sedang diraikan oleh YDP PIBG dan guru-guru.
Mesra bersama Guru Besar dan YDP PIBG SK Pt Bakar Tengah di kantin sekolah

Berbincang dengan Guru Besar Sek. Keb. Pt. Raja di pejabat dan penyerahan kek sempena hari guru

YB menyampaikan hadiah kepada Guru Besar Sek. Keb. Pt. Keroma dan sekuntum bunga untuk guru- guru

Di Sek. Keb. Pt. Keroma: sekolah baru,kantin baru,jamuan nasi ayam spesial.Terima kasih Cikgu.


Kunjungan mesra ke SJK(C) Chung Hwa 1A dan 1B.Tepukan murid-murid meraikan kami tidak akan dilupakan


Lambaian penuh penghormatan pelajar-pelajar SJKC Chung Hwa

Terima Kasih Chikgu....di Sek Keb SAB Satu.
Isteri YB,Puan Rubiah,pernah menjadi AJK PIBG Sekolah ini.

Untuk PuanHjh Maimunah,GB SK SAB 2

Untuk Guru-Guru juga..

Sempat menonton persembahan murid dan guru di SK SAB 2

Mesra bersama GB SK Dumpar,Tn Hj Hamim

Untuk Cikgu-cikgu semua

YB Dr Mohammad hadiahka kek kepada GB Sek. Ismail Satu,
Cikgu Adam.YB pernah menjadi YDP sekolah ini beberapa tahun.

Bersama GB Sek Ismail Satu,Kakitangan dan rombongan kami

Terima ksih Cikgu.Jasamu  ku kenang.Di Sekolah Ismail Dua.

Di Sekolah kebangsaan Parit Kadi

Terima kasih...sama-sama.Di Sek Keb Sri Jong.

Daripada Murid -Murid.......Untukmu Guru-Guru....


Read More

SUKAN TAHUNAN PASTI KAWASAN MUAR 2009


Ahad, 2009 Mei 17

Sukan Tahunan PASTI Kawasan Muar Hebat

Muar, 17 Mei - Sukan Tahunan PASTI Kawasan Muar telah dilangsungkan di Padang Luar Stadium Muar bermula pada pukul 8.00 pagi tadi. Kejohanan sukan tahunan ini merupakan antara aktiviti kokurikulum PASTI yang sering diadakan pada setiap tahun.

Pelancaran dan perasmian Sukan Tahunan ini telah disempurnakan oleh YB Dr Hj Mohammad Bin Taslim, ADUN Maharani. Antara ucapan beliau ialah semoga aktiviti ini dapat memberi peluang kepada semua murid PASTI bergiat cergas dalam bidang Kokurikulum selain mencungkil dan mengasah bakat murid-murid bermula dari peringkat awal lagi. Acara-acara yang dipertandingkan ialah Bola Sepak 7 sebelah, Bolang Jaring dan Olahraga mini.


[Upacara perbarisan lintas hormat oleh anak-anak PASTI]

Antara pasukan yang turut mengambil bahagian dalam kejohanan itu ialah daripada pasukan PASTI Ar-Rahmah, PASTI Al-Aziz, PASTI Umiza, PASTI An-Nur, PASTI At-TAufiqiah, PASTI Al-Amaliyah, PASTI Al-alah & Takwa, dan PASTI Al-Huda&Mudzhirun.

Kejohanan ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada ibu bapa dan juga daripada penduduk sekitar daerah Muar.

" Kejohanan ini diadakan adalah untuk memilih peserta-peserta bagi mewakili daerah Muar ke Kejohaan Sukan Tahunan peringkat negeri Johor yang akan diadakan pada 31 Mei di Johor Bahru. Manakala peringkat Pusat pula akan dijalankan pada bulan Jun nanti di UNISEL, Selangor," kata En Rahmat, Pengerusi PASTI Ar Rahmah Taman Sri Temenggong.

Menurut kata Setiausaha PASTI Kawasan Muar, En Hamidon Omar, Program seumpama ini diharap dapat mengukuhkan lagi ukhwah antara warga PASTI dengan orang ramai serta penduduk setempat sekitar sekolah PASTI di kawasan masing-masing. Sebagai contoh, aktiviti sukan ini telah mendapat perhatian dan sokongan padu daripada keluarga anak-anak PASTI,serta penduduk-penduduk setempat. Selain guru-guru PASTI, merekalah yang mengurus, melaksanakan dan menjadi pegawai pertandingan ini sehingga selesai dengan dibantu oleh Unit Amal Malaysia .- orang muo

YB sedang bersarapan pagi.... makan nasi bungkus... santai....

Johan Bola Jaring dimiliki oleh pasukan PASTI Ar- Rahmah Tmn Sri Temenggong

Lagi... foto-foto menarik (slideshow} kejohanan Sukan Tahunan PASTI Cawangan Muar 2009

Sumber: Orang Muo_Bank Soalan


Read More

MESYUARAT AGUNG KALI KE 24 PAS KAWASAN MUAR


PAS Kawasan Muar telah mengadakan Mesyuarat Agung Tahunan Kali Ke 24 pada hari Sabtu 2 Mei 2009 bersamaan 7 Jamadilawal 1430H bertempat di Pusat Tarbiyyah PAS Kawasan Muar di Parit Pechah. Ianya dirasmikam oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Johor iaitu Ybhg. Dato' Dr Hj. Mahfodz Mohamed.

Majlis turut dihadiri oleh pemimpin-peminpin Pakatan Rakyat.Ia membuktikan bahawa perpaduan antara kaum dapat benar-benar diiratkan melalui kesepakatan dalam Pakatan Rakyat.

Di bawah ini beberapa gambar semasa majlis peras
mian .YDP PAS Kawasan Muar,Ust. Abu Bakar Mohd Lajat dan ahli jawatankuasanya sedang menyambut
ketibaan Ybhg Dato' PJ dengan diiringi paluan kompang dari pemuda Kampong Parit Amal Jln. Joned, Muar


Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Muarturut serta berbaris menyambut ketibaan Ybhg Dato' PJ


Sdr. Abu Satiman (Setiausaha Kerja PAS Muar) sedang mengiringi Ahli Parlimen Bakri (YB Er Teck Hwa)
dan rombongannya ke Dewan Pusat Tarbiyyah PAS Muar, Pt. Pechah
Para pelajar dari Persatuan Silat Sendang turut sedang membuat persembahan sebaik sahaja
ketibaan Ybhg. Dato' PJ dan tetamu jemputan.


Ybhg. Dato' Dr Mahfoz, YB Dr. Mohammad Taslim dan Timb. YDP Tn Hj Aminulhuda Hasan sedang mendengar ucapan
alu-aluan daripada YDP Ust. Abu Bakar


En. Yatin Sarpan , Ketua Bahagian Keadilan Muar ditemani oleh veteran PAS
Cikgu Hj Khamis Joned.YB Er Teck Hwa dan rombongannya dari DAP khusyuk mendengar ucapan Dato' Pesuruhjaya PAS Johor


Read More

SERVIS PROTON PERDANA KERAJAAN JOHOR


RM1m spent on Proton Perdana car repairs By Syed Umar Ariff


A TOTAL of RM1.028 million was spent to maintain and repair 14 Proton Perdana executive cars used by the state executive councillors and high-ranking senior officers in Johor since 2005.
Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said this year, the Proton Perdana with registration plate number JDT 7 used by state Agriculture and Agro-based Industries Committee chairman incurred the highest maintenance cost at RM62,331.30. During the four-year period, the Proton Perdana with registration plate number JDT 12 used by state Youth and Sports Committee chairman had the highest overall maintenance cost at RM122,961.06."The cars are sent for repairs or service after a decision by the mechanical division of the Works Department," said Ghani in replying to Dr Mohammad Taslim (Pas-Maharani).Ghani said nine companies were commissioned to provide repair works to the official cars.

They are Y.L. Auto Sdn Bhd, Kar Konsep Sdn Bhd, Scania (M) Sdn Bhd, High Grade Garage Sdn Bhd, Teraju Megah Sdn Bhd, JP Kemunchak Sdn Bhd, New Sankyo Enterprise, Perkhidmatan Kimpalan Kenderaan Ri Jia and Alam Biro Auto.

SOURCE: http://www.deJOHORe.com (Sept 12 2008)
Read More

ADUN MAHARANI TERUS MENZIARAHI RAKYAT


Walaupun sibuk di kliniknya, YB Dr Mohammad Taslim sempat meluangkan masa untuk menjalankan aktiviti rutinnya iaitu menziarah mereka yang uzur dan sakit. Biasanya waktu kelapangan beliau ialah pada sekitar jam 6.00 petang, sebelum kembali bertugas di kliniknya selepas maghrib.InsyaAllah beliau akan meneruskan khidmat ini dari semasa ke semasa.

Baru-baru ini beliau berpeluang menziarahi bekas imam Masjid Jamek Pt Limbong yang uzur di rumahnya.Walaupun uzur beliau nampak ceria ketika dikunjungi YB bersama Pengerusi Lajnah Ekonomi, Tuan Hj Abd Rahman Lajim dan Pegawai Tadbir beliau Sdr Hamidun Omar.Kami mendoakan supaya beliau cepat sembuh.


YB Dr. Mohammad sedang memeriksa Tn. Hj. Arifdfin B. Md Yassin ,
bekas Imam Masjid Jamek Pt. Limbong
.Ceria wajah Tn Hj.


'Tekanan darah Tuan Imam macam orang muda!',begitulah agak kata YB.
Tn Hj Abd Rahman tersenyum memerhatikan.
Read More

SUMBANGAN KHAIRAT KEMATIAN LAJNAH EKONOMI PAS KAWASAN MUAR


Lajnah Ekonomi dan Pembangunan PAS Kawasan Muar yang dipengerusikan oleh Tn Hj Abd Rahman Lajim telah memulakan Skim Takaful Khairat Kematian Berkelompok sejak 2 tahun lalu.Ia terbuka kepada semua lapisan masyarakat tanpa had.Dengan menyumbang hanya RM24.00 setahun keluarga peserta akan menerima sumbangan sebanyak RM1000.00 jika berlaku kematian.Beberapa buah keluarga telah menerima manafaat daripada skim ini.

Pada 4 Mei 2009 YB Dr Hj. Mohammad Taslim dengan diiringi oleh Pengerusi Lajnah Ekonomi Tn. Hj. Abd. Rahman Mohd Lajim dan Sdr Hamidun telah menyampaikan sumbangan khairat kematian sebanyak RM1000.00 kepada peserta skim ini,En. Zahari b Suradi dirumah beliau di Kg Parit Kassim Laut Jalan Temenggong Ahmad,Muar.
Isteri beliau Allahyarham Rasidah bt Ishak meninggai dunia pada hari Jumaat 1 Mei 2009 kerana serangan sakit jantung.Moga Allahyarham dihimpunkan bersama orang-orang soleh.Amin.

En Zahari sangat terharu dengan kehadiran YB dan Pengerusi Lajnah Ekonomi ketika beliau diuji Allah dengan kehilangan isteri tersayangnya.Beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada YB Dr Mohammad yang mewakili Lajnah Ekonomi PAS Muar.Beliau dan anak-anaknya akan terus menyumbang dalam skim takaful ini.Alfatihah untuk Allahyarham.YB Dr. Mohammad sedang menyampaikan Dana Skim Takaful dengan diiringi olea
Tn. Hj. A Rahman selaku Pengerusi Lujnah Ekonomi dan Pembangunan PAS MuarCikgu Zahari merasa terharu ketika menerima sumbangan dana takaful.


Tn Hj Abd Rahman menyeru kepada mereka yang berminat supaya menghubungi beliau - 06-9873630/014-2358861. Setakat ini sambutan daripada masyarakat sungguh menggalakkan.

Contoh borang penyertaan:

Read More