SAMBUTAN MAULIDUR RASIL 1433H PERINGKATNEGERI JOHOR DI MUAR


MAULIDUR RASUL 1433H

Sambutan Maulidur Rasul 1433H Peringakat Negeri Johor telah diadakan di Muar pada 5 Februari 2012. Sambutan tahun ini membawa kelainan apabila DYMM Sultan Ibrahim sendiri mencemar duli untuk berarak bersama rakyat pada pagi tersebut. Sudah lama majlis berarak sempena Maulidur rasul ini dihentikan di Johor. Dalammsuasana pagi yang meriah perarakan bermula jam 7.45 pagi mulai dari padang Sekolah Tinggi mengelilingi bandar sejauh 2 kilometer dan berakhir di Masjid Jamik Sultan Ibrahim.

Pelbagai lapisan rakyat, pelajar sekolah, pertubuhan-pertubuhan, jabatan kerajaan dan swasta turut serta berarak. Dalam titah  perasmian majlis baginda beliau memberi kejutan kepada rakyat Muar dngan mengisytiharkan kan bahawa Bandar Muar adalah Bandar Diraja. Beliau menyeru supaya rakyat menjaga kebersihan bandar ini sesuai denagan penaiktarafan sebagai Bandar Diraja,

Tuanku tiba untuk memulakan perarakan dengan diiringi oleh YAB Menteri Besar Johor.

 
Ketibaan YAB Menteri Besar Johor.

 
Seawal jam 7.00 pagi YB Dr Mohammad dan YB Dr Sheikh Ibrahim  bersedia di padang.YBDr Mohammad diiringi oleh Sdr Alif Baharum untuk berarak bersama.Tuanku Sultan disambutmesra oleh rakyat setibanya di Masjid Jamik Sultan Ibrahim.Majlis santapan diraja selepas sambutan.Amiin.... doa dibacakan oleh Dato' Pemangku Mufti Johor.YBDr Mohammad di majlis santapan.


 YAB Dato' Menteri Besar Johor dikerumuni wartawan slepas majlis sambutan.
Beliau menyambut bagaik pengisytihanMuar sebagai Bandar Diraja.

0