PELANCARAN BERSIH 2.0 DI MUAR DIHALANG


POLIS GAGALKAN PELANCARAN BERSIH 2.0 DI MUARBadan Perhubungan PAS Johor dengan kerjasama Dewan Ulamak PAS Johor telah merancang untuk mengadakan Munajat Perdana dan Pelancaran BERSIH 2.0 sempena lawatan Tuan Haji Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS Malaysia ke Muar. Program ini bermula dengan Munajat Perdana di Markas PAS Parit Pechah Muar pada jam 645 petang 1 Julai 2011. Alhamdulillah Munajat Perdana telah diketuai oleh Dato Pesuruhjaya PAS Negeri Johor, Dato Dr Mahfoz Mohamad. Majlis ini turut dihadiri oleh  ialah Ustaz Abdullah Hussin , Ketua Dewan Ulama PAS Johor, dan YB Dr Mohammad Taslim, ADUN Maharani, serta kepimpinan PAS Kawasan Muar, Ledang , Bakri dan Pagoh.

Pada sebelah malamnya Ceramah Perdana bersama Tuan Haji Mohamad Sabu dirancang untuk melancarkan BERSIH 2.0 peringkat negeri Johor.Malangnya atas alasan program ini berkaitan dengan BERSIH  maka pihak keselamatan telah diarahkan untuk menggagalkan majlis.ini.

 
Kain rentang ini menjadi mangsa kerana 'bersih' -  alasan untuk menghalang
ceramah oleh Tn Hj Mohamad Sabu !


Pegawai ini diarah untuk menutup laluan ke dalam Markas PAS Parit Pechah
sebelum ada sebarang aktiviti di dalam Markas !

Sejarah PAS Muar - markas di sita Polis ?

Kawasan Markas bertambah selamat dengan kawalan Polis....


Belum pernah berlaku dalam sejarah PAS Muar program ceramah 
diberi perhatian istimewa oleh pihak keselamatan.

Hari dah malam....Polis masih mengawal kawasan MarkasSelamat.....wartawan membuat liputan, tiada kekacauan...YB Dr Boo Cheng Hau, ADUN Skudai merangkap Pengerusi DAP Johor,
akhirnya dibenarkan masuk Markas selama 10 minit sahaja !


Buat apa pulak bas polis di sini ?

Kenapa jalan jam? Ada sekatan jalan raya menghalang rakyat dengar ceramah !

======================================================================
 Jul 7, 2011

Pemimpin Umno sanggup porak-peranda negara semata-mata mahu kekal berkuasa


Polis bukan lagi menjaga keselamatan rakyat tapi jaga kuasa pemimpin Umno. | foto Harakahdaily
Sementara itu Majlis Pelancaran Himpunan Bersih 2.0 Peringkat negeri ini pada 1 Julai lalu oleh Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu, di Kompleks Tarbiah PAS Parit Pecah Muar, tidak dapat dijalankan setelah polis bertindak mengepung kompleks tersebut seawal jam 3.00 petang.

Ratusan anggota polis termasuk FRU yang dikerah untuk menggagalkan program tersebut tidak membenarkan orang ramai memasuki kompleks tersebut, anggota FRU telah ditempatkan dipintu utama kompleks ini bagi menghalang orang ramai memasuki kawasan ceramah.

Bagaimana pun ceramah oleh pimpinan PAS dan DAP terus diadakan, Pengerusi DAP negeri, Dr Boo Cheng Hau, Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Dr Mahfodz Muhamad serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Maharani, Dr Mohamad Taslim, telah menyampaikan ceramah pada majlis ini.

Selain itu tindakan polis mengadakan sekatan jalan raya berhampiran kompleks ini juga menyebabkan berlaku kesesakan yang sangat teruk di kedua-dua hala, tindakan polis ini telah menimbulkan sungutan pengguna jalan raya yang terperangkap dalam kesesakan ini. -Harakahdaily

0