TERIMA KASIH,TERIMA KASIH,TERIMA KASIH 4


Musim tengkujuh telah berlalu,alhamduliullah.Cuaca panas sekarang tetapi jaga-jaga......ku sangka panas hingga ke petang...rupanya hujan di tengah hari.Bersedialah untuk menghadapi sebarang kemungkinan.

Beberapa bulan yang lalu hujan lebat menyebabkan Kampong Parit Samsu Muar dan Kampong Parit Limbong Muar dilanda banjir kerana perparitan yang tidak di jaga dengan sempurna.YB Dr Mohammad Taslim,ADUN Maharani, menerima aduan daripada penduduk kampong tentang masalah ini.Pihak Jabatan Perairan dan Saliran Muar telah dihubungi.Kerja menggali parit telah dilakukan tidak lama kemudian.Walau bagaimanapun kerosakan kepada tanaman dan harta benda tidak dapat dielakkan.

Lihat keadaan parit di Parit Samsu Jalan Temenggong Ahmad Muar
ketika banjir.Parit di bawah jambatan ini terlalu cetek.Jambatan yang sama di atas ketika banjir,diambil dari arah bertentangan

Jalan masuk ke Parit Samsu Darat

Keadaan di jambatan di atas selepas parit digali

Perparitan Parit Samsu selepas digali

Keadaan di jambatan Parit Samsu Jalan Temenggong Ahmad
selepas parit digali.
TERIMA KASIH JPS MUAR

Di bawah ini keadaan di Kampong Parit Limbung Jalan Temenggong Ahmad Muar

Beginilah keadaan di Kampong Parit Limbong Jalan Temenggong Ahmad Muar ketika banjir

Keadaan parit yang dipenuhi air kerana rumput yang tidak dipotong

 Sdr Hamidun dan Tuan Haji Abdul Rahman Lajim meninjau
keadaan di Parit Limbung yang dipenuhi rumput.
 
 
Rumah penduduk di sini dipenuhi air banjir


Keadaan banjir di tepi jalan Parit Limbong Jalan Temenggong Ahmad

Rumah penduduk dikelilingi lautan air
Petani ini kerugian besar akibat banjir.Pokok pisangnya musnah.

 Banjir di atas telah diatasi apabila parit di kampong ini digali.Dalam peristiwa banji sebelum ini ramai penduduk kerugian besar kerana taman-tanaman mati akibat banjir  Pokok-pokok buah-buahan seperti durian mati dan terpaksa ditebang.

Hari ini penduduk Parit Limbung Jalan Temenggong Ahmad Muar mengadu semula kepada YB Dr Mohammad Taslim kerana keadaan parit di situ sudah mula ditumbuhi rumput semula.Mereka bimbang banjir akan merosakkan tanaman mereka sekali lagi jiak tiada tindakan diambil.Mereka mengharapkan pihak JPS Muar akan mengambil tindakan segera. .


0