MUSIBAH - RIBUT,KEBAKARAN DI DUN MAHARANI


Malang tak berbau.Sdr Ahamd yang tinggal di Pt Hj Baki Jalan Abdul Rahman,Muar telah ditimpa musibah apabila bengkel keretanya terbakar pada pagi Jumaat yang lalu.Sebuah kereta yang sedang dibaikki hangus terbakar dan bengel beliau ranap.Pasukan Bomba dan Penyelamat Muar berjaya memadam kebakaran dan mengelakkan daripada merebak ke rumah beliau bersebelahan bengkel.

YB Dr mohammad dengan ditemani oleh Sdr Hamidun Omar telah menziarahi beliau dan memberi sedikit sumbngan.Moga Allah ganti kehilangan ini dengan rezeki yang bertambah.Amin.

  YB Dr Mohammad menyampaikan sumbangan kepada Sdr ahmad

 
 Kawasan bengkel habis terbakar.

DI BAWAH INI PULA LAWATAN  YB DR MOHAMMAD DAN ROMBONGAN
MELAWAT  3 KELUARGA MANGSA RIBUT DI PT AMAL JALAN DATO HJ KOSAI MUAR 


Eh..ada pula khazanah lama di tempat kejadian! Mesin getah (BERIS GETAH)
yang masih boleh berfugsi jika diservis. 

Rumah mangsa tanpa bumbung.YB Dr Mohammad,Sdr A Razak dan Sdr Rozi
meninjau kerosakan 

Sedikit sumbangan daripada kami dan Halwa DUN Maharani
Read More

PERLANTIKAN SEMULA TG DATO' NIK ABDUL AZIZ SEBGAI AL - MURSYIDUL AM PAS


Gambar menarik dua Ulama' besar di Malaysiahttp://pinkturtle2.files.wordpress.com/2009/07/nik-aziz8.jpg

 
KENYATAAN RASMI
YAB TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
MENTERI BESAR KELANTAN
 
PERLANTIKAN SEMULA SEBAGAI AL-MURSYIDUL AM PAS

Saya telah dimaklumkan mengenai perlantikan semula saya sebagai Al-Mursyidul Am bagi Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk sesi 2010-2015 sebagaimana yang telah diputuskan di dalam mesyuarat kedua Majlis Syura pada hari ini, jam 10 pagi pada hari ini, 29 Mac 2010.

• Sukacita saya ingin merakamkan terima kasih kepada kepimpinan PAS Pusat di atas kepercayaaan diberikan kepada saya bagi memikul amanah yang berat ini. Ia juga adalah satu cabaran bagi saya untuk terus memberikan khidmat sebagai Al-Mursyidul Am menurut apa yang termaktub di dalam Perlembagaan PAS.
• Namun, saya anggapkan ia sebagai ketentuan Allah Subhanahu wataala kerana kemampuan saya untuk menjalankan tugas ini amat bergantung kepada masa dan keupayaan serta keadaan kesihatan saya. Bahkan pada pagi ini pun, saya baru saja menghadiri sesi pemeriksaan doktor di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.


• Seperti yang telah saya tegaskan sebelum ini, bahawa saya tidak mempunyai sebarang halangan untuk menerima pelantikan ini sekiranya Majlis Syura berpandangan untuk terus memberi kepercayaan kepada saya. Saya sifatkan itu adalah keputusan ‘syura’ yang bakal membantu saya memikul amanah ini. Lebih-lebih lagi di dalam mempersiapkan upaya parti menghadapi pilihanraya umum yang ke-13 nanti.


• Menyedari harapan ahli dan semangat serta kepercayaan Majlis Syura, maka dengan lafaz bismillah, saya menerima amanah ini dengan doa agar Allah Subhanahu wataala sentiasa memandu saya di dalam mengemudi hala tuju parti.


• Saya berharap agar seluruh kepimpinan PAS di pelbagai peringkat akan terus memberikan komitmen di dalam menjayakan misi parti bersama-sama Pakatan Rakyat.
Semoga kerjasama dan husnul-zhon (sangka baik)dari semua kepimpinan, saya yakin PAS akan terus menjadi parti yang perkasa dan Insya-Allah PAS di Kelantan bersama-sama PAS di seluruh Negara akan terus utuh bersama-sama rakan-rakan Pakatan Rakyat dalam mendepani cabaran politik baru di Malaysia hari ini.
Sekian, wassalam.


TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Bertarikh : 29 Mac 2010Kenyataan rasmi: Perlantikan semula Al-Mursyiul Am PAS PDF Cetak Emel
Ditulis oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz   
MONDAY, 29 MARCH 2010 06:58 Read More

PINDAAN TARIKH CUTI UMUM NEGERI JOHOR 2010


PINDAAN TARIKH CUTI UMUM NEGERI JOHOR 2010

Dengan hormatnya dimaklumkan kepada semua adalah pengumuman tarikh pindaan Cuti Umum bagi Negeri Johor. Berikut tarikh-tarikh pindaannya :
  1. Sambutan Ulangtahun Hari Keputeraan Sultan Johor dipinda dari 8 April kepada 22 November.
  2. Hari Hol Almarhum di pinda dari 6 Rejab 1431 (19 Jun 2010) kepada 6 Safar 1432.
  3. Sehubungan dengan itu tarikh 8 April 2010 dan 19 Jun 2010 bukan lagi Cuti Umum. image

Read More

SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PASTI AR RAHMAH - BADAN KEBAJIKAN TAMAN SRI TEMENGGONG,MUAR


Hari ini,Ahad 28 Mac 2010 jam 8.00 pagi, satu lagi sejarah tercatit bagi penduduk Taman Sri Temenggong,Muar dan pelajar-pelajar PASTI Ar Rahmah, Taman Sri Temenggong, Muar.Ukhuwah di antara Pengurusan PASTI Ar Rahmah dan Badan Kebajikan Taman Sri Temenggong Fasa 3 terserlah dengan mengadakan Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1431H bersama untuk tahun kedua berturut-turut.Kerjasama yang terjalin sejak 5 tahun yang lalu dengan lahirnya PASTI Ar Rahmah di Taman ini dikukuhkan dengan pelbagai aktiviti bersepadu di Taman dan di PASTI.

Sdr Rahmat Ismail selaku Pengurus PASTI Ar Rahmah  di dalam ucapan alu-aluannya menerangkan tentang fungsi dan kejayaan PASTI Ar Rahmah sejak 5 tahun yang lalu.Beliau menyampaikan penghargaan kepada ibu bapa di Taman ini dan sekitarnya yang memberi sambutan hebat sejak tertubuhnya PASTI ini sehingga bangunan PASTI tidak dapat menampung bilangan pelajar yang sentiasa bertambah.Bangunan PASTI ini di imarahkan dengan aktiviti bacaan Yasin bulanan,kuliah,solat terawikh dan aktiviti pelajar PASTI bersama penduduk setempat.Aktiviti sukan juga diadakan di padang bersebelahan PASTI.


YB Dr Mohammad Taslim selaku ADUN di kawasan ini mengucapkan tahniah di atas sokongan dan kerjasama penduduk setempat dalam mengadakan majlis seperti ini yang patut dicontohi oleh Taman-Taman lain.Beliau bersedia memberi  kerjasam sepenuhnya untuk menjadikan Taman ini selamat,selesa didiami dan isyaAllah diberkati Allah.Beliau difahamkan bahawa sebuah tapak untuk surau telah diluluskan oleh Pejabat Tanah.Beliau menyeru agar usaha disegerakan supaya surau ini dapat segera disempurnakan pembinaannya untuk manafaat semua penduduk.

Pendakwah terkenal yang diundang khas dari Segamat,Al Fadhil Ustaz Mohamad Rozali Jamil Al Hafiz mencurahkan ilmu beliau lebih satu jam dengan hujah Al Quran dan Hadith.

Majlis juga diserikan dengan persembahan nasyid oleh pelajar-pelajar PASTI Ar Rahmah dengan bimbingan guru-guru yang diketuai oleh Cikgu Sazlina Abdul Rahman.

Akhirnya jamuan nasi beriani diedarkan dengan se ekor kambing sumbangan seorang penduduk Taman,setelah semalam suntuk mereka bergotong royong menyediakan hidangan.Semangat gotong royong yang semakin pupus tetapi mampu diamalkan oleh ahli-ahli Badan Kebajikan Taman Sri Temenggong Fasa 3,Muar yang diPengerusikan  oleh Sdr Huzir Abd Hamid.

TAHNIAH KEPADA SEMUA.MOGA ALLAH BERKATI ANDA SEMUA.

 
Sdr Rahmat Ismail,Pengurus PASTI Ar Rahmah membuka majlis.
Beliau juga Timbalan Pengerusi Badan Kebajikan Taman Sri Temenggong Fasa 3
 
 
 Ustaz Iskandar,Pengacara majlis mengalu-alukan hadirin

 
Sdr Ismail,pemimpin perarakan khusyuk berdoa
 
 
Perarakan Maulidur Rasul bermula...
 
 
 Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1431

 
 Himpunan Muslimin Taman Sri Temenggong
  
 
Hjh Rubiah Raffee (dua dari kiri),isteri YB Dr Mohammad,bersama muslimat

 
 Muslimat juga pencinta Rasulullah....sama berarak mengelilingi Taman

 
 YB Dr Mohammad  bersama Penceramah Ustaz Rozali dan Sdr Rahmat

 
Pelajar PASTI Ar Rahmah memulakan persembahan
 
Hadiah untuk Si Kecil Penasyid
 
 
Giliran YB Dr Mohammad Taslim,ADUN Maharani berucap

 
 Penceramah Undangan,Ustaz Mohd Rozali Jamil Al Hafiz

 
Inilah PASTI Ar Rahmah,Taman Sri tTmenggong,Muar 
 


Read More

PERINGATAN HARI POLIS KE- 203 DI MUAR


Majlis Pringatan Hari Polis Ke-203 di Muar tahun ini di sambut di Dataran Tempat Letak Kenderaan Dewan Jubli Intan Muar pada pagi Khamis 25 Mac 2010.ADUN-ADUN  Pakatan Rakyat, YB Dr Mohammad Taslim (Maharani), YB Gwee Tong Hiang (Bentayan) dan YB Dr Sheikh Ibrahim Salleh (Sg Abong) turut hadir.YB Er Teck Hwa (Ahli Parlimen Bakri) diwakili oleh PAnya.ADUN Bukit Naning,ADUN Bukit Serampang turut hadir.Diantara tetamu kehormat ialah Tuan Pegwai Daerah Muar dan Yang DiPertua Majlis Perbandaran Muar.

Acara pagi tersebut  diserikan dengan upacara pemeriksaan perbarisan oleh Ketua Polis Daerah Muar,ACP Tuan Mohd Nasir Ramli yang kemudian membaca perutusan Ketua Polis Negara.

Persembahan oleh perbarisan oleh Kadet Polis Sekolah Menengah Sultan Abu Bakar ,persembahan Polis Wanita,Polis Trafik dan LSF cukup menarik perhatian.

Anugerah Cemerlang  Kakitangan Polis dan wartawan disampaikan oleh Tuan Ketua Polis Daerah.

SELAMAT BERTUGAS DENGAN TEGAS,ADIL DAN BERHEMAH KEPADA SELURUH ANGGOTA POLIS DIRAJA M,ALAYSIA


SELAMAT HARI POLIS


Jam 8.30 pagi: Tetamu sedang mendengar amanat KPN yang dibacakan oleh 
Tuan Ketua Polis Daerah Muar.
Supt Tuan Lee Choon Guan,Tuan Pegawai Daerah Muar Tuan Hj Mislan Karmani 
dan YDP MPM Tuan Hj  Abdul wahab Ridwan di baris hadapan 
sementaraADUN_ADUN  Pakatan Rakyat dan BN di belakangnya.


Selepas jam 10.00 pagi :Tuan Ketua Polis Daerh Muar dan Timbalannya di barisan hadapan
sementara ADUN-ADUN Pakatan Rakyat (dari kiri YB Gwee,YB Dr  Mohammad dan 
YB Dr Sheikh Ibrahim)masih setia ditempat duduk mereka.
Tetamu lain khabarnya ada mesyuarat persediaan menyambut Hari Air Sedunia Peringkat Kebangsaan
di Dataran Tanjung Emas pada 27 Mac.
Tiada jemputan untuk ADUN Pakatan Rakyat nampaknya....


YB Dr Sheikh ibrahim,YB Dr Mohammad Taslim,YB Gwee an Tuan Hj Nordin 
menjamu selera selepas majlis tamat.LSF Polis  melepaskan bom aspa berwarna warni kepada ' penunjuk perasaan'


 Source:  gambar-gambar ehsan daripada:  http://gweetonghiang.blogspot.com/
Read More

SUKAN RAKYAT DUN MAHARANI - 2010


        Pada hari Ahad 21 Mac 2010  Lajnah Kemasyarakat, Sukan dan Rekerasi DUN Maharani telah mengadakan Sukan Rakyat bertempat di PASTI At-Taqwa, Pt. Amal, Jalan Jonid, Muar. Program ini adalah di antara program  sambutan sempena 2 Tahun PAS diberi amanah di DUN Maharani.Majlis telah dirasmikan oleh YB Dr Mohammad Taslim,ADUN Maharani.Turut hadir ialah YDP PAS Kawasan Muar Ustaz Abu Bakar Lajat dan wakil-wakil YB Er Teck Hwa Ahli Parlimen Bakri.

        Pelbagai acara telah diadakan imeliputi semua lapisan masyarakat.Explorace untuk remaja berumur 12thn - 17 tahun  (dengan aktiviti menjala ikan, kopek kelapa, membuat batas keledek, meraut daun kelapa dan mengumpul siput sedut)  berjaya menarik 9  kumpulan  mengandungi 36 orang remaja.Pertandingan memasak mee goreng untuk kaum bapa disertai oleh 8 orang peserta yang handal-handal belaka. Pertandingan gubahan untuk ibu-ibu/muslimat berjaya mencungkil bakat terpendam muslimat. Sukaneka kanak-kanak berumur  3thn - 11tahun mengembirakan mereka dan ibubapa.  Pertandingan memadam api  untuk Pengerusi PASTI DUN Maharani dengan kerjasama Jabatan Bomba dan Penyelamat Muar menarik perhatian. Pertandingan untuk peringkat dewasa juga disediakan dengan hadiah-hadiah lumayan.Hadiah Cabutan Bertuah untuk pengunjung juga disediakan

       Bagi memeriahkan lagi sukan ini, pihak penganjur telah  mendapat kerjasama daripada  pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Daerah Muar untuk memberikan penerangan dan demontrasi memadam api dan mengadili pertandingan memadam api. Pemeriksaan Kesihatan PERCUMA oleh 4 orang doktor dan Pameran Palestin oleh Jamaah Islah Malaysia (JIM) mendapat sambutan hebat.
       YB Dr. Mohammad Taslim  mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat dalam menjayakan sukan ini.Sekalung tahniah kepada Pengarah Program,Sdr Abdul Razak Sulaiman dan ahli-ahli Jawatankuasanya  serta Guru-Guru PASTI Muar  yang bertungkus lumus menjayakan program ini.Beliau berkata " Sukan Rakyat adalah satu aktiviti riadah yang boleh menyihatkan badan samada fizikal dan mental. Melalui temasya Sukan Rakyat semangat kesukanan dan kesetiakawan masyarakat dapat dipupuk demi kesejahteraan rakyatSukan ini juga mewujudkan suasana keceriaan dan kemesraan yang melambangkan satu perpaduan dengan tidak mengira kaum, agama dan bangsa.Kemanfaatan dan sumbangan Sukan kepada individu, kemasyarakatan dan belia sangat banyak. Antaranya ianya dapat membendung gejala sosial, pengunaan masa lapang yang berguna dan pelbagai lagi".

Selamat Datang ke Program Sukan Rakyat DUN Maharani
YB Dr Mohammad bersedia merasmikan majlis dengan diapit
oleh Ustaz Abu Bakar (YDP PAS Muar dan Sdr Abdul Razak (Pengarah Program)
   Tuan Rumah bersama tetamu
Ucapan perasmian oleh YB Dr Mohammad

Peserta Explorace  mendengar taklimat daripada Sdr Rahmat Ismail
YB Dr Mohammad bersama Ustaz Abu Bakar,Sdr Abu Bakar Ismail 
(Pengarah MTDMaharani) dan Sdr Abdul Razal
 
Eh,YB pun masuk Explorace?
Wah, Nisa' pun masuk Explorace.Handal...tak menang
tapi mengalahkan sebahagian pemuda!
Tunggang berhati-hati dik!
Explorace: menjala.Dapat apa Dik?
Petani muda dengan Program Bumi Hijau?
Buat lidi penyapu..boleh jual tuu...
Cari apa tu Dik? Siput?

Wartawan Harakah,Sdr Salman sedang diuji...
muka manis je,bukan kencing manis!
Doktor bersama Doktor.Terima kasih Doktor...
Emak periksa Doktor,anak pulak menangis....

Pamiran Palestin oleh JIM
Tekun menggubah
YB Dr Mohammad dengan peserta Pertandingan Memasak

Chef dengan aksinya.....

Acara Bowling Padang. Kenderaan Bomba dan Penyelamat kelihatan di belakang
 
 Ustaz Abu Bakar  bergaya memadam api...
 
Tetapi pemenangnya... Sdr Abu Bakar Ismail (Pengarah MTD Maharani)
 
Ustaz Abu Bakar Lajat meraikan Pegawai-Pegawai Bomba Muar

Kanak-kanak dengan acara bolanya

Pengadil masakan,Puan Rubiah dan Abang Berahim,sedang mencuba masakan.
Hmmm.......ini yang menang!

 Puan Rubiah menyampaikan hadiah

Hadiah untuk Sdr Fuad,pemenang memasak mee


Ustaz Abu Bakar menyampaikan cenderamata kepada Pegawai Bomba

                                                                

Read More