LAWATAN KE PUSAT PEMULIHAN DALAM KOMUNITI ( PDK) PARIT KEROMA MUAR



Pada hari Rabu 18 November 2009 yang lalu YB Dr Mohammad Taslim dengan diiringi oleh isteri beliau,Puan Rubiah Raffee, dan rombongan  dari Pejabat ADUN Maharani telah berkesempatan menziarahi Pusat Pemulihan Dalam Komuniti di Parit Keroma,Jalan Temenggong Ahmad,Muar.Inilah lawatan pertama kami ke PDK dalam DUN Maharani sebagai tanggungjawab wakil rakyat yang perihatin dengan permasaalahan masyarakat.

Kehadiran kami disambut mesra oleh petugas-petugas PDK dan peserta-peserta.Kami diberi taklimat tentang perjalanan harian di PDK.PDK ini ditadbir oleh sebuah jawatankuasa yang biasanya diketuai oleh isteri wakil rakyat kerajaan.Petugas di sini diketuai oleh seorang Penyelia,Puan Hamimah, dengan 6 orang petugas lain.Lebih 60 orang  peserta berdaftar di sini dengan 19 orang tinggal di rumah.Peserta menghadiri kelas selama 4 hari seminggu dan diberi elaun RM150.00 sebulan, ditolak RM15.00 sebulan untuk bayaran makan pagi.Bagi peserta yang tinggal di rumah mereka diberi elaun RM50.00 sebulan.Pusat ini mendapat geran sebanyak RM50,000.00 untuk melengkapkan pusat ini bagi menyediakan keperluan pembelajaran.

Masalah yang dihadapi ialah dari segi perbelanjaan menyediakan makanan pagi di mana RM15.00 sebulan seorang tidak mencukupi.Terima kasih kepada penderma dan penyumbang yang bermurah hati memberi sumbangan.

Sempena lawatan ini YB Dr Mohammad telah menyampaikan sumbangan wang tunai untuk perbelanjaan makanan peserta dan hamper untuk petugas dan peserta.Terima kasih kami ucapkan di atas layanan mesra dan hadiah cenderamata yang kami terima.Cenderamatnya sangat unik kerana ia merupakan bakul yang diperbuat daripada kertas terbuang oleh peserta sendiri.


YB Dr Mohammad menyantuni peserta Down's Syndrome


 Cenderamata untuk YB Dr Mohammad


Sumbangan YB Dr Mohammad untuk PDK Pt Keroma



Puan Rubiah,isteri YB Dr Mohammad,bermesra dengan peserta PDK


Puan Rubiah menyerahkan hamper kepada petugas dengan  diperhatikan oleh Sdr Rozi dan YB






Read More

MCKK CLASS OF 68/70 -KENALI MEREKA



MCKK

YB DR MOHAMMAD TASLIM'S BUDDY AT MCKK CLASS OF 68/70:

 “I’ve got time!” says Mr. Mohan in the Astro advert. Well, we all know that time is relative. Time seems to fly when you are having fun. Time stood still during rapturous moments like being lost in the cathartic frenzy of the dragon dance, or while adulating Roziah Latif on the Hargreaves Hall stage, or watching Sudin Husin’s graceful strides while he demolished national school records in the 800 and 1500 metres. But when we were in Form 1 in 1964, the 90 minute-Prep hours we had to endure in the evenings seemed like eternity.
Fast forward 43 years; memories of incidents during that first year when most of us got to know each other lingers on deeply etched into our collective psyche. The passage of time has not diminished the vividness of those memories and those of the subsequent years in College. It seemed like only yesterday . . .when we were first introduced to cheese and other exotic food like Matron’s apam or green soup; when a pre-pubescent Halili was introduced to the simple pleasure of a bar of soap by Muhammad Md Noh; when Rastam reintroduced his dislocated humerus back into the shoulder socket during a rugby game; when Bahad became an instant sensation by running a scorching 1st lap in the 800 metres, only to let everyone to overtake him in the 2nd lap; when Nora could disappear sound asleep underneath a well tucked bed-sheet during Saturday inspection.
Much have changed, much have remained the same. In terms of appearance time has been kind to some, not so kind to others. Due to some genetic aberration Ramli Kamaruddin has managed to remain obscenely young. The rest of us? Be content with being young at heart!
As far as careers are concerned, we all knew that KJ would make his mark in politics. He had all the right qualities and temperament and showed early signs of gravitating towards PAS—(he was secretary of BRU after all); but who would have predicted that Halili, Ramli Kari and Mohd. Taslim would turn out to become stalwarts of the Alternative Front.
All of us have had our shot at 15 minutes of fame or infamy. Some of course are more famous than the rest. Sudin who found fame early, now operates a nice restaurant which has become a convenient watering hole for us to partake in the simple joys of life namely to lepak in the company of friends. Salleh is a “turn around” maestro alleged by some to be the brain behind some of the major efforts that took Malaysia out of the economic quagmire in the eighties. He was after all the proverbial all-rounder in College, excelling in the classroom, on the field and on stage. Multi-talented and bubbly Nik Azmi (Bul), is famous for just being “round”. Nik Azmi (Bilal) can manipulate all shapes—round, square and what have you into beautiful buildings. Sham “Astro Boy” who used to defy gravity in a soaring way (in the high jump), now designs soaring, huge, high-rise structures locally and internationally. We remember him as a good artist. The striking black & white spiral backdrop for the Fifth Form Union concert was his handiwork. Incidentally he has a huge cock . . .(I mean cockerel) painting on a wall of his splendid residence in Lembah Keramat. What Freudian secrets lie beneath the layers of paint . . . ? You will have to ask Hatta Shahrom our resident psychoanalyst.
Halili became famous as the surgeon who operated on Zaiton Sameon’s brain. Fadzillah, a fan of Zaiton Sameon’s, now operates a motivational camp. His early aspiration of becoming a singer was thwarted by failing to get past the early rounds of Bakat TV, but is now singing all the way to the bank with proceeds from tapes and CDs which have probably outsold any of Zaiton Sameon’s top hits. Hishamuddin Rais continues to be controversial and provocative. Zulkifli Ali predates everyone by being featured on the front page of Straits Times in 1967 as the “Brave Kifli” who conquered Kinabalu. Perhaps to the chagrin of Mahadzir, Ramli and Dzul Razak ….who did not get quite the same media attention. Dzul of course is now a famous columnist who moonlights as a Vice Chancellor in the North, sometimes in friendly competition with his namesake the other Zul, a Vice Chancellor in the South. I am not sure what Mahadzir is famous for! I’m told that he was involved in some major way in the creation of the exceptionally beautiful Universiti Petronas campus.
Fame usually brings recognition. If you were to toss a stone into a crowd of MCOB 68/70 the chances of it hitting the head of a Datuk, Dato’ or Tan Sri is at least what? Ten percent? The rest of us who are not so fortunate will have to be content with the datukships conferred upon us by our grandchildren. Which brings me to the last remaining bachelors—time is fast running out for you to catch-up on the enterprise of raising grandchildren, given that you’ll need to have children first. But never fear, if the need arises Attiya will always find the time to prescribe the right dosage of Viagra or Cialis which you can procure from Effendy at an attractive discount. If you’re still not up to the mark then the person you should see is Mahmud Awang Kechik. Robert Mugabe, no less, can attest to the efficacy of his handiwork. And to help you maintain your virility, why not see the other Mahmud, also a doctor, (though not of medicine) for some colostrum. By the way, whatever happened to Mahmud Mohammad?
I should stop now, lest I get carried away and start to delve into matters that might ruin my reputation as a morally upright, clean-minded educationist: such as revealing some raunchy stuff as witnessed by the likes of Makata and Mahmud Awang Kechik on a certain night across the Prep School field, between January and December 1970.
Before I end let me on behalf of everyone thank some important people who have been instrumental in bringing us together as a group. Kamal Yeop, (and Hani of course) thank you for your many initiatives and tireless efforts and deftness in typing SMSs. I know you will not rest until everyone is accounted for. Much thanks and appreciation to Makata for his generosity and warmth. Also to Mohammad Md Noh, Haron Baba, Sanusi, Kadir, Dzul Razak, Mokhtar, Kayu, Hayan, Ahmad Mohd Nor, Domei and Rosdi who in one way or another have contributed to the group. Thank you too to Rastam for consenting to become our President.
So my dear brothers, Membas, Ulars, etc. do find some time to drop in at this address to catch-up on the latest developments, share some juicy gossip, and engage in some cerebral exchanges on serious topics like global warming or goat farming. You’ve got time!

Have a good time!

Shahril @ Bob Petabi

Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan melakukan Amal Salih. Dan mereka pula bermuafakat bersama-sama dalam saling memberi pengajaran tentang Kebenaran dan Kesabaran.
(p.s. Forgive me if some of the names are not spelt correctly. I don’t have access to the complete official list.)

Sumber: mcoba6870.org



WHO'S WHO IN THIS CLASS ? ALL YB DR MOHAMMAD TASLIM'S GANG AT MALAY COLEGE KUALA KANGSAR:

1. Sudin Hussin = Shamsudin Hussian,Malaysian athlete,now restaurant owner
2. Halili = Dr Halili Rahmat a Neurosurgeon who operated on singer Zaiton Sameon also a PKR candidate in 1999 election
3. Rastam = Tan Sri Rastam Ketua Setiausaha Kementerian Luar Negeri Malaysia
4. Ramli Kari = Mantan YB Senggarang Dr Mohd Ramli Kari
5. Mohd Taslim = YB Dr Mohammad Taslim,ADUN Maharani
6. Nik Azmi (Bilal), a successful Architect
7. Nik Azmi (Bul) , a corporate figure
8. Hatta Shahrom + Prof Mohd Hatta Shaharom ,Psychiatrist
9. Fadizallah = Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah,MalaysianForemost Motivator
10. Hishamuddin Rais ,renowned social activist
11. Dzul Razak = Datuk Dzulkifli Abd Razak, a University Vice Chancellor
12.the other Zul = Tan Sri Zulkifli Ghazali, mantan University Teknologi Malaysia Vice Chancellor
13. Mahmud Awang Kechik,a Urologist in KL,a personal Urologist of President of Uganda,Mugabe
14. Makata = Mantan Ahli Parlimen,Mokhtarudin Yusof
15. Kamal Yeop our linkman
16. Shahril = Shahril Karib,our Headboy
17. KJ = Datuk Kamarudin Jaafar,former Setiausaha Agong PAS Malaysia

and many many others not mentioned above including:
18. Datuk Salehuddin Hashim,Setiausaha Agong PKR Malaysia.
19. Datuk Hashim Othman ,a businessman
20. Prof  Dr Mohd Arif Said,academician at UPM
21. Datuk Wan Mohamad Embong,a corporate figure
22. Doctors: Dr Wan AAsim, Dr Tahir Naib,Dr Sharifuddin Othman,Dr Attiya
23. Zainuddin Chepo of Pengkalan Chepa , a geologist

Gambar2 pada 180807
MCOBA 6870 (MalayCollege Class of 1968/70) and wives at the wedding of 
Khairuddin's daughter
 

img_0210.jpg  
Our wives at MCOBA 6870's 40 Years  Reunion Dinner on 21 December 2008



Must view: another MCOBA 6870's group photo at the wedding of Tan Sri Rastam's daughter: 
 :http://mcoba6870.org/index.php?option=com_zoom&Itemid=27&page=view&catid=2&PageNo=1&key=1&hit=1


img_0015.jpg
Dr Mohammad Taslim and wife,Puan Rubiah Raffee, with Sdr Abdul Rahim,
our long lost classmate at the wedding of the daughter of Tan Sri Prof Dr Zulkifli Ghazali,
the former Vice Chancellor of Universiti Teknologi Malaysia.


40th Anniversary Union of Class 68/70 MCKK

 Wives of MCOBA 68/70.
Puan Rubiah Raffee (wife of Dr Mohammad)
is on the left,second row.










Read More

DARI BLOG KE BLOG - TENANGKAN FIKIRAN !



CETUSAN HATI PESAKIT  YB DR MOHAMMAD TASLIM:


Sebagai hadiah seminggu yang penuh dengan stress, I got this ‘body balance’ problem. I feel like floating every time I walk or sit. Macam mat pit pas amik heroin rasanya. Hehehehehehehe. So I went to see my family doctor kat Muar, Dr. Mohamad Taslim (Ahli Dewan Undangan Negeri [ADUN] Johor kawasan Maharani dari Parti PAS). Hasil pemeriksaan rapi aku disahkan yang blood circulation tak sampai ke otak. Pasal tue lah duk melayang-layang. And aku tak tanya pun apa sebabnya. Tak kuasa aku nak layan. Just amik ubat and makan. Memang rasa cukup tak selesa yang amat sangat. The best part ubat tue asal makan ajer mesti tido. So kejenyer aku membutalah 24 jam. Bangun solat, makan and kemudian tido. Betol-betol mendugungkan badan. Hehehehehehe……

(Penulis sedang tension menyiapkan thesisnya!) 

___________________________________________________________________________________


Sidang DUN Johor……


Baru-baru nie ketika siding DUN Johor, diceritakan YAB Datuk Menteri Besar tidak menjawab satu soalan yang dikemukakan oleh ADUN Maharani, Dr. Mohamad bin Taslim (untuk nota, Dr Mohamad Taslim adalah anak jati Kampung Seri Menanti Melayu pertama yang melanjutkan pengajian ke universiti dalam jurusan perubatan). Soalan tersebut adalah berkenaan dengan jumlah pelaburan Singapura ke WPI dan syarikat-syarikat yang dimiliki oleh Temasik Holdings Lte Ptd. Tapi malangnya soalan ini tidak dijawab langsung oleh YAB Datuk Menteri Besar. Sedihnyalah bila duk ingat apa yang akan berlaku ke negeri kelahiran aku nie. Come onlah Datuk Menteri Besar, kenapa terlalu tunduk kepada tekanan? Kenapa sanggup gadaikan maruah negeri dan bangsa sendiri? Aku akan menceritakan dengan lebih jelas dalam karangan kemudian. Wallahu’alam…….

SUMBER: azhar-yassin.blog.friendster.com  (July 2008)

(Pembetulan: Dr Mohammad adalah anak Seri Menanti ,Muar yang kedua menjadi doktor.
Doktor yang pertama ialah Brig. Gen (B) Dr Basir Rakim.) 

 __________________________________________________________________________________

 KUNJUNGAN HORMAT  ANGKATAN MUDA KEADILAN:
 
Malam semalam gua menyertai rombongan kunjungan hormat ke kediaman YB Dr. Mohamad Bin Taslim, ADUN Maharani, Muar bersama-sama dengan Ahli Jawatankuasa Sekretariat Angkatan Muda Keadilan Zon Utara dan Ahli Jawatankuasa Angkatan Muda Keadilan (AMK) Bahagian Muar. Kunjungan hormat ini bertujuan untuk merapatkan silaturrahim antara pimpinan Muda PKR Muar dengan YB Dr. Mohamad dan Dewan Pemuda PAS Kawasan Muar selain berbincang mengenai permasalahan tempatan.
Kedatangan kami disambut penuh mesra dan semangat ukhwah oleh YB Dr. Mohamad dan isteri serta pimpinan Pemuda PAS. Gua rasa amat tersentuh dengan cara YB melayani kami. Pada gua, YB nih memang berjiwa rakyat, berhemah tinggi dan bijak. Memang tak salah penduduk DUN Maharani membuat perubahan. Kita telah memilih seorang pemimpin yang benar2 serius dalam menjalankan amanah dan tanggungjawabnya terhadap masyarakat setempat.
Pujian harus diberikan kepada YB yang sudi melayani kami sehingga jam 12 malam, walaupun sibuk dengan kerjaya beliau sebagai doktor dan Ahli Dewan Undangan Negeri, tetapi masih lagi segar berbicara dan berdiskusi mengenai permasalahan setempat yang dibawa oleh pihak AMK.
Banyak isu2 lama dan baru yang diutarakan mendapat respons yang baik dari pihak YB. Antaranya sesi soal jawab sidang Dewan Undangan Negeri Johor. Juga buat pertama kalinya dalam hidup gua, melihat salinan jawapan2 kepada persoalan dan permasalahan yang dibicarakan di sidang DUN Johor nih.

Sumber: theconvenantadvisor.wordpress.com

___________________________________________________________________________________

 KEPUTUSAN PRU 12:

cinta_ungu Hantar pada 9-3-2008 01:47

[quote]Originally posted by [i]LoneRanger[/i] at 9-3-2008 01:44 AM [url=http://forum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=21276354&ptid=336382][img]http://forum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url]
bn kat johor tak menang penoh.
dun maharani dr mohd taslim yg menang (pas)
aku suke giler hj mat kalah kat dun maharani even aku sukung bn.
;P ;P ;P [/quote]

[color=Purple]PAS menang eh kat Maharani..[/color]:loveliness:
[color=Purple]huhu..kalah jugak BN akhirnye kat Johor...[/color]
[color=Purple]sokongan dah x padu...[/color]:lol:

Sumber: mforum.cari.com.my

____________________________________________________________________________________



 KOMEN KEPUTUSAN PRU 12:

drmuzi



Menyertai: Nov 30, 2008
Kirim: 777

KirimKiriman: Thu Feb 12, 2009 11:57 am    Post subject: Balas dengan quote

sekarang ni CALON penting. bukan zaman zaman dulu org tgk parti..UMNO aje undi..la ni jika UMNO tapi calon malaun jgn harap dia org akan undi.

ini bukan UMNO zaman Tun Dr M...jika UMNO zaman Tun Dr M...bolelah..org kata jika kat Johor tu..letak tunggul lawan pas pun pas kalah..hehe...la ni letak kat Johor ada berani sesapa nak kata letak tunggul pun UMNO memang lawan pas...

hehe terbukti di Muar bandar maharani letak mat buncit lawan dr calon pas.....lingkup mat buncit.....calon UMNO

org lihat mat buncit sapa?

dr mohd taslim sapa?

tu yg pas memang sana....

jadi nak menang pilihlah calon yg ada personaliti ada ketrampilan dan dikenali oleh masyarakat setempat.




 SUMBER: KelabCheDet.Com 

__________________________________________________________________________________



YANG INI SPECIL KERANA DITULIS OLEH ANAK SAUDARA SEPUPU  YB DR MOHAMMAD:

April 7, 2009

Wah ari ni 3 tempat mengundi dah dibuka for them to throw their vote..pangkah bebetulk yek..cewah macam poyo statement,..padehal ari tu mengundi ai bukan ada pun (ada sebab k)..well ai bukan ank cite pasal tetempat mengundi tu pun..

Masa balik Muar the other day ai bawak my aunty gi klinik gigi and buatkan gigi palsu dia (cian dia senyum senyum rompong jek...)so masa on the way balik Mr dah terlajak dari tempat nak ke my house so dah alang alang ai ajak ke rumah my Uncle Dr Md..


Well for info dia ni Adun Maharani (Muar) ..dengan kembang kembang idung nih mau cite yang pokcik aku ni kira YB arr kat sana..hihihi (berlagak tak hengat diriku ini)..


Nama jek YB but ai tak sokong dia pun..huahuahuahua..sbb dia org PAS (sorry arr uncle)and am Parti Duit jeks..huahuahhua..So dengan bangga and kembang idung ai gi arr umah dia ..mak oiiii besar umah YB seh..tak sesia jadi YB..hihihihi..jeles jeles!!!


Tho he and me tak sebulu kaki dengan pilihan parti politik but ai still salute him ..wei dalam Muar ni Klinik dia jerlah yang paling murah.Ada korang gi klinik and bayar duit ubat cuma RM10???? ko cariklah satu donia pun tak jumpa k..and cara dia communicate sangat sangat membuatkan ai insaf (sekejap jek..hihihihi).Baik sangat dia nih..thts makes ppl vote for him..and dengar khabar dia dah ada kat Bukit Gantang to contribute sama dalam memastikan PAS menang...apo apo lah yek....

Sumber: sheerenshahira.blogspot.com


___________________________________________________________________________________

 YB DR MOHAMMAD TASLIM'S BUDDY AT MCKK CLASS OF 68/70:


“I’ve got time!” says Mr. Mohan in the Astro advert. Well, we all know that time is relative. Time seems to fly when you are having fun. Time stood still during rapturous moments like being lost in the cathartic frenzy of the dragon dance, or while adulating Roziah Latif on the Hargreaves Hall stage, or watching Sudin Husin’s graceful strides while he demolished national school records in the 800 and 1500 metres. But when we were in Form 1 in 1964, the 90 minute-Prep hours we had to endure in the evenings seemed like eternity.
Fast forward 43 years; memories of incidents during that first year when most of us got to know each other lingers on deeply etched into our collective psyche. The passage of time has not diminished the vividness of those memories and those of the subsequent years in College. It seemed like only yesterday . . .when we were first introduced to cheese and other exotic food like Matron’s apam or green soup; when a pre-pubescent Halili was introduced to the simple pleasure of a bar of soap by Muhammad Md Noh; when Rastam reintroduced his dislocated humerus back into the shoulder socket during a rugby game; when Bahad became an instant sensation by running a scorching 1st lap in the 800 metres, only to let everyone to overtake him in the 2nd lap; when Nora could disappear sound asleep underneath a well tucked bed-sheet during Saturday inspection.
Much have changed, much have remained the same. In terms of appearance time has been kind to some, not so kind to others. Due to some genetic aberration Ramli Kamaruddin has managed to remain obscenely young. The rest of us? Be content with being young at heart!
As far as careers are concerned, we all knew that KJ would make his mark in politics. He had all the right qualities and temperament and showed early signs of gravitating towards PAS—(he was secretary of BRU after all); but who would have predicted that Halili, Ramli Kari and Mohd. Taslim would turn out to become stalwarts of the Alternative Front.
All of us have had our shot at 15 minutes of fame or infamy. Some of course are more famous than the rest. Sudin who found fame early, now operates a nice restaurant which has become a convenient watering hole for us to partake in the simple joys of life namely to lepak in the company of friends. Salleh is a “turn around” maestro alleged by some to be the brain behind some of the major efforts that took Malaysia out of the economic quagmire in the eighties. He was after all the proverbial all-rounder in College, excelling in the classroom, on the field and on stage. Multi-talented and bubbly Nik Azmi (Bul), is famous for just being “round”. Nik Azmi (Bilal) can manipulate all shapes—round, square and what have you into beautiful buildings. Sham “Astro Boy” who used to defy gravity in a soaring way (in the high jump), now designs soaring, huge, high-rise structures locally and internationally. We remember him as a good artist. The striking black & white spiral backdrop for the Fifth Form Union concert was his handiwork. Incidentally he has a huge cock . . .(I mean cockerel) painting on a wall of his splendid residence in Lembah Keramat. What Freudian secrets lie beneath the layers of paint . . . ? You will have to ask Hatta Shahrom our resident psychoanalyst.
Halili became famous as the surgeon who operated on Zaiton Sameon’s brain. Fadzillah, a fan of Zaiton Sameon’s, now operates a motivational camp. His early aspiration of becoming a singer was thwarted by failing to get past the early rounds of Bakat TV, but is now singing all the way to the bank with proceeds from tapes and CDs which have probably outsold any of Zaiton Sameon’s top hits. Hishamuddin Rais continues to be controversial and provocative. Zulkifli Ali predates everyone by being featured on the front page of Straits Times in 1967 as the “Brave Kifli” who conquered Kinabalu. Perhaps to the chagrin of Mahadzir, Ramli and Dzul Razak ….who did not get quite the same media attention. Dzul of course is now a famous columnist who moonlights as a Vice Chancellor in the North, sometimes in friendly competition with his namesake the other Zul, a Vice Chancellor in the South. I am not sure what Mahadzir is famous for! I’m told that he was involved in some major way in the creation of the exceptionally beautiful Universiti Petronas campus.
Fame usually brings recognition. If you were to toss a stone into a crowd of MCOB 68/70 the chances of it hitting the head of a Datuk, Dato’ or Tan Sri is at least what? Ten percent? The rest of us who are not so fortunate will have to be content with the datukships conferred upon us by our grandchildren. Which brings me to the last remaining bachelors—time is fast running out for you to catch-up on the enterprise of raising grandchildren, given that you’ll need to have children first. But never fear, if the need arises Attiya will always find the time to prescribe the right dosage of Viagra or Cialis which you can procure from Effendy at an attractive discount. If you’re still not up to the mark then the person you should see is Mahmud Awang Kechik. Robert Mugabe, no less, can attest to the efficacy of his handiwork. And to help you maintain your virility, why not see the other Mahmud, also a doctor, (though not of medicine) for some colostrum. By the way, whatever happened to Mahmud Mohammad?
I should stop now, lest I get carried away and start to delve into matters that might ruin my reputation as a morally upright, clean-minded educationist: such as revealing some raunchy stuff as witnessed by the likes of Makata and Mahmud Awang Kechik on a certain night across the Prep School field, between January and December 1970.
Before I end let me on behalf of everyone thank some important people who have been instrumental in bringing us together as a group. Kamal Yeop, (and Hani of course) thank you for your many initiatives and tireless efforts and deftness in typing SMSs. I know you will not rest until everyone is accounted for. Much thanks and appreciation to Makata for his generosity and warmth. Also to Mohammad Md Noh, Haron Baba, Sanusi, Kadir, Dzul Razak, Mokhtar, Kayu, Hayan, Ahmad Mohd Nor, Domei and Rosdi who in one way or another have contributed to the group. Thank you too to Rastam for consenting to become our President.
So my dear brothers, Membas, Ulars, etc. do find some time to drop in at this address to catch-up on the latest developments, share some juicy gossip, and engage in some cerebral exchanges on serious topics like global warming or goat farming. You’ve got time!

Have a good time!

Shahril @ Bob Petabi

Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan melakukan Amal Salih. Dan mereka pula bermuafakat bersama-sama dalam saling memberi pengajaran tentang Kebenaran dan Kesabaran.
(p.s. Forgive me if some of the names are not spelt correctly. I don’t have access to the complete official list.)

Sumber: mcoba6870.org

____________________________________________________________________________________




Andreas at 03/23/2008 02:55

 158-VOTE MAJORITY: Dr Mohamad Taslim

This sums up Pas' Dr Mohamad Taslim's win over BN's Datuk Mohd Ismail Mohd Shah for the Maharani state seat in Batu Pahat. The victory margin may be small -- 158 votes -- but Dr Mohamad is happy that Pas is making inroads in Johor, which is said to be a BN fortress.

SOURCE:  userinstinct.com

__________________________________________________________________________________

SUPPORT FOR DATUK SERI NIZAR:


Nizar and family moves out of official MB residence PDF Print E-mail
Written by zen   
Monday, 23 February 2009 00:08

 Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin the former Mentri Besar of Perak and his family has reported to be moving out of the official Mentri Besar residence by noon. He said “I don’t have much things to take along. I only have my seven children so I need to carry them with me,â€�

-Zen, MalaysiaToday

Comments (10)

60.51.44.20
Votes: (7)Report abuse



YB Dato Nizar,
I wish to offer my residence to house you and your family, u are welcome, u will be hero end of the day, dont worry be happy, contact your Muar YB Dr.Mohd. Taslim, if u are accept, leave a message inside here. this offer come from me as non malay, u see, how strong is non malay supporting you...

source : malaysiatoday.com

___________________________________________________________________________________ 


PROGRAM DATUK SERI ANWAR IBRAHIM DI BAKRI - SAMBUTAN MERAIKAN KEMASUKAN DATUK CHUA JUI MING KE DALAM PKR:

2 Ogos 2009:


ADUN Maharani,YB Dr Mohammad Taslim turut kelihatan di belakang DS Anwar Ibrahim

 Sumber: pulakdah.com




____________________________________________________________________________________




PANDANGAN SEORANG MUSLIMAH MAHASISWA KEJURUTERAAN UNIVERSITI TEKNOLOGI PETRONAS (UTP):


Mudah saja. Saya berdiri di bawah panji Islam, kebenaran dan keadilan. Islam kerana tanggungjawab kita sebagai Muslim - tiada kompromi, kebenaran kerana hanya yang benar saja layak diperjuang dan ditegakkan, serta keadilan untuk semua - rakyat berbilang kaum dapat disatukan andai keadilan menjadi tunjang.

By the way, kawasan saya, DUN Sungai Abong (Muar,Johor) sudah ditakluki PAS setelah cubaan demi cubaan sejak kemerdekaan Malaysia 50 tahun dulu. Inilah pertama kali PAS atau parti pembangkang dapat menembusi tembok BN yang dikatakan sangat kebal di Johor. Bayangkan ia berlaku di tempat saya. Agak bangga la jugak.. Bukan itu saja, PAS juga dapat bernafas lega di DUN Maharani (tempat mak dan abah sy membuang undi) serta dua lagi kawasan jatuh ke tangan DAP iaitu Bakri dan Bentayan. Jumlah semuanya 4 kawasan jatuh di tangan pembangkang (semuanya di Muar) dan sekaligus memecah rekod kekebalan Johor. Selain tu, boleh dikatakan majoriti undi wakil2 BN yang bertanding di Johor menurun dengan mendadak.Itu baru di tempat saya, Johor. Belum lagi masuk bab Perak, P.Pinang, dan Selangor. Apakah mesej yang ingin disampaikan rakyat Malaysia?

Sumber: nadamuntalib.blogspot.com
 
[ Info : PAS pernah bertapak di Johor sebelum ini, di Senggarang namun itu bukanlah kemenangan hakiki kerana wakilnya menang tanpa bertanding. ]
A lil' thinking by sang_tikukata at 11:32 AM __________________________________________________________________________________
 
ADUN MAHARANI RASMI MUKTAMAR KAWASAN:

Ahad 25 Mei 2008

Baru-baru ini, satu muktamar kawasan diadakan di utara negeri Johor yang mana rakyat Malaysia juga sedia maklum merupakan wilayah kerajaan parti Pas yang baru. Mesyuarat ini dirasmikan oleh Adun Maharani iaitu Dr. Mohammad Taslim, yang merupakan seorang doktor perubatan yang terkenal di Muar, bukan itu sahaja, YDP bagi kawasan Bakri juga iaitu Dr. Sh. Ibrahim juga merupakan doktor perubatan yang amat-amat disegani oleh masyarakat sekitar bandar Muar yang juga Adun bagi Sg. Abong.

Itu baru cerita berkenaan pucuk pimpinan. Pimpinan di kalangan pemuda juga bukanlah calang-calang kerana rata-rata yang mengganggotai barusan pemuda adalah terdiri daripada kalangan jurutera, ustaz dan tak lupa juga yang tahfiz. Subhanallah.


 SUMBER : qurrotaaayun.net




___________________________________________________________________________________




March 2008
KUALA LUMPUR, 25 Mac (Hrkh) - Sokongan terus terang kepada Tengku Razaleigh Hamzah untuk mencabar Datuk Seri Abdullah Badawi sebagai Presiden Umno sudah bermula.
Di Muar, sebuah akhbar tempatan melaporkan 80 ketua cawangan mendesak pemimpin mereka mengadakan mesyuarat agung khas bahagian itu untuk menuntut Abdullah berundur.
Kumpulan itu, termasuk jawatankuasa, Pemuda dan Wanita bahagian berkenaan berkumpul di rumah Datuk Kadar Shah Tun Sulaiman untuk mendapatkan pandangannya sebelum membuat keputusan mereka.
Mereka kecewa apabila Ketua Bahagian Muar, Datuk Mohd Ismail Mohd kehilangan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Maharani dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.
Adun Maharani kini ialah Dr Mohamad Taslim dari PAS yang mendapat 8,154 undi dalam pilihan raya baru-baru ini berbanding 7,996 yang diperolehi Mohd Ismail.
Mereka yakin sudah sampai masanya Umno dipulihkan.
Jurucakap mereka, Zakariah Mahadi menyatakan, kepimpinan Umno mestilah bertanggungjawab atas keputusan pilihan raya baru-baru ini dan meletak jawatan.
Zakariah, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Balang menyatakan, ramai ahli Umno di bahagian itu yang sedih dengan kekalahan Barisan Nasional (BN).
“Kami juga mengambil keputusan untuk memberikan sokongan kepada usaha Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah untuk memulihkan maruah Umno,” akhbar tersebut memetik beliau berkata selepas perhimpunan itu.
Menurut beliau, ahli-ahli di bahagian itu sedih kerana para pemimpin Umno gagal melihat angin perubahan yang melanda negara.
Sementara itu, Kadar yang dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan Tengku Razaleigh berkata, Abdullah sepatutnya mendengar desakan akar umbi yang mahu beliau berundur.
Rakyat, katanya, sudah tidak tahan lagi dengan rasuah, kronisme, nepotisme dan penyalahgunaan kuasa.

Petikan Harakah 25Mac 

Sumber: smzblog.wordpress.com


 ______________________________________________________________________________________

 REAKSI MB JOHOR DI ATAS KEJAYAAN PAKATAN RAKYAT JOHOR
 

Pengundi BN Johor jangan kecewa

Oleh SUFFIAN ABU BAKAR








ABDUL Ghani Othman (tengah) bersalaman dengan tetamu majlis kesyukuran Pilihan Raya Umum Ke-12 Parlimen Ledang di Dewan Jubli Intan Tangkak, Muar, malam kelmarin.















MUAR 5 April – Pengundi Barisan Nasional (BN) di Johor diminta agar tidak terlalu kecewa berikutan kekalahan tujuh kerusi termasuk satu kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu, sebaliknya terus memberi sokongan kepada kerajaan negeri untuk membela nasib rakyat.
Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, rakyat perlu terus memberi sokongan dan kepercayaan kepada BN untuk berjuang membela nasib mereka, berikutan kejayaan parti itu mentadbir negara sejak 50 tahun lalu.

Selain kerusi Parlimen Bakri, enam lagi kerusi DUN di Johor yang dimenangi pembangkang pada Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.
Enam DUN tersebut ialah Senai (DAP), Bentayan (DAP), Skudai (DAP), Mengkibol (DAP), Maharani (Pas) dan Sungai Abong (Pas).

 Sumber: utusan.com.my



________________________________________________________________________________

KAYUHAN BASIKAL KLASIK DI MUAR SEMPENA SAMBUTAN KEMERDEKAAN 2009

16 Ogos 2009

 
Adun Maharani Dr Mohd Taslim , membacakan doa semasa merasmikan acara ini...sesuatu yang jarang kita lihat seorang ADUN boleh membacakan doa & merasmikan serentak...


SUMBER: doknorm.blogspot.com
__________________________________________________________________________________


Sokongan padu dari 4 VVIP yang datang untuk Majlis Pelancaran Acara Kayuhan dari kiri En. Mansor Shah (Wakil Ahli Parlimen Bkt. Katil, Melaka) dan YB Dr. Muhammad Taslim (ADUN Maharani), Sebelah kanan, YB Gwee Tong Hiang (ADUN Bentayan) dan En. Roslan (Wakil Ahli Parlimen Bkt. Katil, Melaka).
Sokongan padu dari 4 VVIP yang datang untuk Majlis Pelancaran Acara Kayuhan dari kiri En. Mansor Shah (Wakil Ahli Parlimen Bkt. Katil, Melaka) dan YB Dr. Muhammad Taslim (ADUN Maharani), Sebelah kanan, YB Gwee Tong Hiang (ADUN Bentayan) dan En. Roslan (Wakil Ahli Parlimen Bkt. Katil, Melaka).

 SUMBER: basikalmalaya.wordpress.com

__________________________________________________________________________________



Pilihanraya Ke12 03/08/2008
 
Alhamdulillah akhirnya semalam aku berjaya membuang undi buat kali pertama...Walaupun penat badan masih terasa kerana aku sampai Muar kul 3 pagi...Terasa bangga sei....pepagi ja aku sampai opis aku terus keletak keletuk menekan keyboard ni mencari maklumat tentang keputusan pilihanraya,yerk ar mana x excited aku coz ni  kan 1st time aku ngundi.Tahun ni pulak pas kat kawasan aku menang..lagi ar aku seronok...Dun Maharani,Dr Mohammad Bin Taslim.....Semoga dengan kemenangan Pas di kawasan aku dapat menaikkan martabat Islam...Takbir..Allahhuakbar!!!!!!!!!!

Sumber: zikaadeqmeki.weebly.com
(zika is a Muarian)

__________________________________________________________________________________

Amir Hamzah
Batu Pahat
www.amirhamzah64-segalanyamungkin.blogspot.com

4 comments:





Geng Samudera said...

Salam Pak Amir, wah,pak amir...N15 Maharani (PAS) tuh pakcik sayo tuhh...Dr Muhamad Taslim. Terkejut jugak awalnya seluruh kaum kerabat kerana beliau memilih parti yg berlainan.Walaubagaimanapun,tak dinafikan seorang Dr yg baik.




amirhamzah64 said...

Salam Geng Samudera, Hahaha.....sorry Tak apa, Kita berbeza pendapat , berbeza pandangan tetapi perjuangan untuk kebahagian rakyat, bangsa, agama dan negara. Hubungan silaturrahim dan hubungan kekeluargaan sepatutnya tidak putus kerana perbedaan ideologi.









Read More

DOA PENYEMBUH PENYAKIT -SETIAP PENYAKIT ADA UBATNYA KECUALI.....


Thursday, November 5, 2009

SARANAN BAGI YANG MERAWAT DAN DIRAWAT.


Dengan Nama Allah Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Wahai Tuhanku Maha Berkat Nama Engkau.

Maka tidak boleh menyebut nama Engkau dengan sedikit melainkan menyebut sebanyak-banyaknya.

Tidaklah kebaikan menjadi kurang melainkan Allah SWT menambahkan kebaikan itu dan memberi keberkatan padanya (dengan senantiasa menyebut namaNya).

Dan tidaklah menimpa penyakit melainkan Allah SWT menghilangkannya.

Dan tidaklah Syaitan itu datang melainkan Allah SWT menolaknya dengan menghalau lagi dijauhkannya.

Barangsiapa meminta perlindungan denganNya, nescaya dia telah berlindung kepada pegangan yang kuat.

Dan barangsiapa berpegang dengan Allah SWT, nescaya diberi petunjuk kepada jalan yang lurus.

Seindah-indah pemberian di dalam hatiku adalah (hatiku) mengharap kepada Engkau.

Dan yang paling menyukai sebanyak-banyak masa kepadaku adalah satu masa yang mana aku dapat menemui Engkau.

Dan yang paling enak suatu kalam itu ke atas lisanku adalah berdoa kepada Engkau.
Engkaulah Yang Maha Penyembuh.

Tidaklah penyembuhan itu (berlaku) melainkan penyembuhan daripada Engkau.
Sebagaimana firman Allah SWT:

وَنُنَزِّلُ مِنَ ٱلۡقُرۡءَانِ مَا هُوَ شِفَآءٌ۬ وَرَحۡمَةٌ۬ لِّلۡمُؤۡمِنِينَ‌ۙ وَلَا يَزِيدُ ٱلظَّـٰلِمِينَ إِلَّا خَسَارً۬ا
Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Ayat-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua. (82)
[Al-Israk:82]

Penyembuhan itu untuk siapa? Maka penyembuhan itu untuk (makhluk) manusia. Manusia itu ada jasad dan roh. Pada jasad itu ada sakit. Pada roh pula itu ada kepedihannya. Al-Quran itu ada (jalan) penyembuhan. Dan Allah SWT adalah Maha Penyembuh. Apakah tidak manusia itu memerhatikan kasih sayang Tuhan Yang Maha Pemurah dengan demikian itu?

Sebagaimana firman Allah SWT:

وَإِذَا مَرِضۡتُ فَهُوَ يَشۡفِينِ
Dan apabila aku sakit, maka Dialah yang menyembuhkan penyakitku; (80)
[As-Syu'ara':80]

Benarlah Dia itu Maha Penyembuh. Tidaklah ada penyembuhan melainkan penyembuhan daripadaNya. Dia menyembuhkan kita dengan rahmatNya. Maka rahmatNya luas segala sesuatu. Dan Dia menyembuhkan dengan urusanNya. Maka milik Allah SWT sahajalah urusanNya daripada sebelum dan sesudahnya. Apabila Dia mengatakan jadilah engkau, lalu menjadilah ia.

Sebagaimana firmanNya SWT:

فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ ۥ كُن فَيَكُونُ

Maka hanyalah Dia berfirman kepadanya: Jadilah engkau, lalu menjadilah ia. (35)
 
[Maryam:35]

Maka adakah selepas (Dia mengatakan) ini, maka kita dapati orang yang yang boleh menyempitkan keluasan (kekuasaanNya)?

Dan adakah sesudah ini kita dapati orang yang menyekat di atas rahmat Allah SWT untuk menyehatkan tubuh badan seseorang itu dan ruhnya?

Sebab itu jangan sekali-kali kita berprasangka buruk terhadap Allah SWT. Mereka yang sebaik-baik amalnya adalah mereka yang berprasangka baik kepada Tuhan mereka.

Sebagaimana firman Allah SWT:

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ قَدۡ جَآءَتۡكُم مَّوۡعِظَةٌ۬ مِّن رَّبِّڪُمۡ وَشِفَآءٌ۬ لِّمَا فِى ٱلصُّدُورِ وَهُدً۬ى وَرَحۡمَةٌ۬ لِّلۡمُؤۡمِنِينَ

Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu dan juga menjadi hidayah petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman. (57)[Yunus:57]

Bukankah Dia itu Maha Hidup lagi Maha Berdiri Dengan SendiriNya dengan berkeadaan tidak mengantuk dan tidaklah tidur?!!!

Bukankah luas KursiNya segala langit dan muka bumi?!!!

Bukankah Dia yang memelihara kedua-duanya serta mengukuhkannya?!!!

Bukankah Dia itu Maha Tinggi lagi Maha Hebat?!!!

Maha SuciNya yang menghapuskan penyakit yang menimpa kita!!!

Demi sesungguhnya Nabi Ayub berdoa dan merayu kepada TuhanNya sebagaimana Allah SWT merakamkannya di dalam Al-Quran:
أَنِّى مَسَّنِىَ ٱلضُّرُّ وَأَنتَ أَرۡحَمُ ٱلرَّٲحِمِينَ
Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani. (83)[Al-Anbiya':83]

Lalu telah datang suatu berita gembira melalui firman Allah SWT di dalam menghapuskan penyakitnya:

فَٱسۡتَجَبۡنَا لَهُ ۥ فَكَشَفۡنَا مَا بِهِۦ مِن ضُرٍّ۬‌
Maka Kami perkenankan doa permohonannya, lalu Kami hapuskan penyakit yang menimpanya.[Al-Anbiya':84]

Ketika mana datang kepada kita penyakit, maka tiada seseorang pun yang boleh menyembuhkannya melainkan Tuhan semesta alam. Itulah Tuhan kita. Begitu juga Tuhan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Ayub 'Alaihimassalam.

Firman Allah SWT:

ٱلَّذِى خَلَقَنِى فَهُوَ يَہۡدِينِ
وَٱلَّذِى هُوَ يُطۡعِمُنِى وَيَسۡقِينِ
وَإِذَا مَرِضۡتُ فَهُوَ يَشۡفِينِ

Tuhan yang menciptakan daku (dari tiada kepada ada), maka Dialah yang memimpin dan memberi petunjuk kepadaku; (78) Dan Tuhan yang Dialah jua memberiku makan dan memberi minum, (79) Dan apabila aku sakit, maka Dialah yang menyembuhkan penyakitku; (80)[As-Syuara':78-80]

Mengapa tidak kita bermuhasabah dengan kelemahan diri kita?
Setakat mana kita mengharap kasih sayang Allah?
Adakah kita mampu menyembuhkan seseorang?

Adakah kita mengambil pedoman dari cahaya kebenaran yang Allah SWT kurniakan kepada kita dengan Allah, Rasul dan Islam sebagai rahmat daripadaNya?

Sebagaimana firman Allah SWT:

قَدۡ جَآءَڪُم مِّنَ ٱللَّهِ نُورٌ۬ وَڪِتَـٰبٌ۬ مُّبِينٌ۬
يَهۡدِى بِهِ ٱللَّهُ مَنِ ٱتَّبَعَ رِضۡوَٲنَهُ ۥ سُبُلَ ٱلسَّلَـٰمِ وَيُخۡرِجُهُم مِّنَ ٱلظُّلُمَـٰتِ إِلَى ٱلنُّورِ بِإِذۡنِهِۦ وَيَهۡدِيهِمۡ إِلَىٰ صِرَٲطٍ۬ مُّسۡتَقِيمٍ۬ 
Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya. (15) Dengan (Al-Quran) itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaanNya dan (dengannya) Tuhan keluarkan mereka dari gelap-gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izinNya dan (dengannya juga) Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus. (16)[Al-Maidah:15-16]

Dan firmanNya lagi:

صِرَٲطِ ٱللَّهِ ٱلَّذِى لَهُ ۥ مَا فِى ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَمَا فِى ٱلۡأَرۡضِ‌ۗ أَلَآ إِلَى ٱللَّهِ
تَصِيرُٱلۡأُمُورُ
Iaitu jalan Allah yang memiliki dan menguasai segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Ingatlah! Kepada Allah jualah kembali segala urusan. (53) [A-Syura:53]

Oleh kerana itu, hendaklah kita senantiasa merenungi doa yang dipetik di dalam Surah Al-Mumtahinah ini. Sebagai orang yang beriman kepada Allah SWT. Supaya dapat menetapkan hati ini dengan penuh keyakinan dan kepercayaan kita kepada Allah SWT. Bahawa segala urusan adalah daripada Allah SWT.

رَّبَّنَا عَلَيۡكَ تَوَكَّلۡنَا وَإِلَيۡكَ أَنَبۡنَا وَإِلَيۡكَ ٱلۡمَصِيرُ
Wahai Tuhan kami! Kepada Engkaulah sahaja kami berserah diri dan kepada Engkaulah kami rujuk bertaubat, serta kepada Engkaulah jua tempat kembali! (4)[Al-Mumtahinah:4]

Demikianlah satu kesimpulan atau natijah yang mesti diambil. Kepada mereka yang sebaik-baik prasangka dengan Allah, maka baiklah amalnya. Kepada mereka yang berserah diri kepada Allah SWT adalah sebaik-baik penyerahannya. Maka mereka inilah yang menzahirkan cinta mereka. Dan mereka mengharapkan hasil buah faedah daripada Tuhannya yang Maha Mentadbir lagi Maha Mengurus.

Maka mereka yang beriman dengan bahawasanya bagi tiap-tiap penyakit ada ubatnya. Bahawasanya yang menciptakan penyakit itu juga menciptakan ubat. Manusia itu ada jasad dan ruh. Dan bahawasanya bagi ruh itu memberi kesan pada jasad. Dan bahawasanya ruh itu daripada urusan Tuhan kita. Dan bahawasanya bagi tiap-tiap sesuatu itu ada sebab. Dan bahawasanya yang menciptakan segala sebab itu dan mengadakannya adalah Allah SWT. Tuhan Yang Maha Pencipta, Maha Menentukan, Maha Melakukan apa sahaja bagi apa yang Dia kehendaki serta Tuhan Yang Maha Mempunyai Kuasa dengan firmanNya:

فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ ۥ كُن فَيَكُونُ
Maka hanyalah Dia berfirman kepadanya: Jadilah engkau, lalu menjadilah ia. (35)
[Maryam:35]

Alhamdulillah, ramai di kalangan peramal perubatan yang kita dapati dengan mereka dikurniakan oleh Allah SWT tentang ilmu pengetahuan berkait dengan perubatan Islam. Dan mereka yang mahir di dalam ilmu perubatan, mestilah memohon bantuan dengan Allah SWT di atas penyembuhan yang diredhaiNya. Wajib mempercayai dengan yakin pada permulaan dan penghabisan dengan bahawasanya Yang Maha Penyembuh itu adalah Allah SWT. Wallahu'alam.
 








Read More

NOSTALGIA DI SEKOLAH BERASRAMA PENUH INTEGRASI RAWANG (SEPINTAR), SELANGOR






AHLI JAWATAN KUASA PIBG
SEKOLAH BERASRAMA PENUH INTEGRASI RAWANG SESI 2007/08

YDP & KETUA BIRO DISIPLIN

Dr Mohammad bin Taslim

NAIB YDP & KETUA BIRO PENDIDIKAN
Tn Hj Nor Rodin bin Hj Khalil


SETIAUSAHA KEHORMAT

Pn Nor Aini bt Ahmad

BENDAHARI KEHORMAT
Pn Sazila bt Ghazali


KETUA BIRO PEMBANGUNAN

En. Ahmad bin Ismail

NAIB KETUA PEMBANGUNAN

En. Zakariah Bin Kemas Salleh

KETUA BIRO KEBAJIKAN
En. Mahadzir Bin Tahir

KETUA BIRO KEROHANIAN
Tuan Hj Zainal AbidinBin Malim

KETUA BIRO PENERBITAN
En. Yusoff Bin Othman

AJK
Tuan Hj Nor Rodin Bin Hj Khalil
En Saidon Bin Kamarul Zaman


Dr Mohammad Taslim bersama ibubapa dan AJK PIBG SEPINTAR


Dr Mohammad Taslim bersama tenaga pengajar SEPINTAR dan AJK PIBG (2008)

(Anak Dr Mohammad adalah batch kedua pelajar SEPINTAR,sekarang belajar di Universiti Mansoura Mesir)

SUMBER: SEPINTAR


 

Read More

KHIDMAT MASYARAKAT PAKATAN RAKYAT DUN BENTAYAN,MAHARANI DAN SUNGAI ABONG


Hari Minggu biasanya rakyat bercuti,berehat,mengemas rumah,pergi ke kebun dan beriadah.Kami ADUN Pakatan Rakyat mengambil kesempatan di waktu lapang ini untuk turun padang bersama rakyat menyelesaikan masaalah mereka dan memberi khidmat kesihatan untuk memastikan rakyat sihat dan cergas.

Pada pagi Ahad 8 November 2009 yang lalu YB Gwee Tong Hiang,ADUN Bentayan, telah menganjurkan Program Pemeriksaan Kesihatan Percuma dan Ujian Darah di Pusat Aktiviti DAP di Jalan Salleh Muar.

YB Dr Mohammad Taslim (ADUN Maharani) dan YB Dr Sheikh Ibrahim Salleh (ADUN Sungai Abong) telah memberi khidmat pemeriksan kesihatan dan ujian kencing manis secara percuma kepada semua yang hadir.Kami ADUN Pakatan Rakyat biasa dan sentiasa bekerjasama  membuat aktiviti kemasyarakatan bersama.Inilah kesepakatan dan perpaduan kami untuk membuktikan bahawa Pakatan Rakyat mampu memberi khidmat terbaik kepada rakyat walaupun peruntukan tahunan wakil rakyat sebanyak RM200,000.00 setahun diberikan kepada Wakil Khas YAB Menteri Besar Johor (Wakil BN) di setiap DUN yang BN kalah dalam pilihanraya.

Di bawah ini adalah petikan daripada Blog YB Gwee Tong Hiang:

Wednesday, November 11, 2009


民主行動黨社青团峇吉里区团与麻坡PATHLAB联合主办第八届验血运动反应热烈

民主行動黨社青团峇吉里区团与麻坡PATHLAB联合主办第八届健康验血运动的点点滴滴。。。

为了感谢马哈拉尼区州议员莫哈默达士林医生的协助,团长王运梁同志(右三)代表赠送水果篮以示谢意。('Terima kasih YB Gwee di atas pemberian hamper,' itulah kata YB Dr Mohammad agaknya..)

以表谢意,团长王运梁同志(右三)赠送水果篮给于验光师曾志贤先生(左七),新加望区州议员塞依不拉欣医生(左八)和潘淑萍中医师(左九)。左起: 崇光 同志,贝婷同志,生发同志,Pathlab职员,文打烟区州议员魏宗贤, 峇吉里区国会议员余德华. (右一起) 颜雪慧同志, 辜亚发同志.
YB Dr Sheikh Ibrahim dan rakan diraikan bersama)


马哈拉尼区州议员莫哈默达士林医生也是第二次义务前来协助健康运动。
众所周知,塞依不拉欣医生对皮肤问题很专长,应此民众抓紧机会询问。
(YB Dr Mohammad sedang menyukat tekanan darah seorang rakyat,
YB Dr Sheikh kelihatan di belakang)

燕玲同志也接受塞依不拉欣医生的血压检验。
(YB Dr Sheikh Ibrahim sedang menerangkan sesuatu dengan di perhatikan oleh YB Gwee)
 

社情团团长王运梁同志也接受莫哈默达士林医生的血压检验。
('Tekanan darah u bagus,' kata YB Dr Mohammad)


Kerja banyak,badan kena sihat.Dr Mohammad memeriksa seorang AJK DAP


医生为医生检验! 塞依不拉欣医生趁已无人之时,请求莫哈默达士林医生也为自己检查血压。
主办单位接受媒体采访。
(Eh, YB Dr Sheikh pun nak cek? Alhamdulillah,semua OK, PRU 13 nanti boleh terus berkhidmat!  YB Gwee tersenyum tanda setuju.)


Sumber: gweetonghiang.blogspot.com




Read More