JOHOR'S FIRST ECONOMIC STIMULUS PACKAGE


Johor allocated RM1.5b under stimulus packages
by Bernama
Tuesday, 23 June 2009 22:41

NUSAJAYA: A total of RM495.6 million has been allocated to the Johor state government as of early this month under the first economic stimulus package, the Johor State Assembly was informed today.

Johor Menteri Besar Datuk Abdul Ghani Othman said that of the 3,704 projects, 2,001 projects were under implementation, 839 had been completed while 864 were undergoing documentation and tender preparation.

“To date, the implementation of projects under the first economic stimulus package is already recording positive effects and generating the economy. Projects under way include housing for the middle- and lower-income groups; poverty eradication; upgrading education, health and safety facilities, as well as the upgrading and renovation of public infrastructure,” he said.

Abdul Ghani said this in reply to questions from Ng See Tiong (Parit Yaani-BN), Datuk Dr Adham Baba (Pasir Raja-BN), Dr Boo Cheng Hau (Skudai-DAP), Datuk Abdullah Ali (Bukit Naning-BN), Datuk Abdul Hamid Abdul Rahman (Machap-BN), Lim Kee Moi (Yong Peng-BN), Dr Mohamad Taslim (Maharani-PAS) and Dr Lee Hong Tee (Jementah-BN) at the Johor State Assembly in Kota Iskandar here today.

He said 700 Class F contractors also gained from the implementation of projects worth RM200,000 and below through the Public Infrastructure Maintenance (PIA) and Basic Infrastructure (PIAS) programmes under the stimulus package.

Under the second stimulus package, the state government received RM1.04 billion for 536 projects. — Bernama

Read More

Maklumat Terkini H1N1 Di Malaysia

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/template.jsp?showMe=26&catalogid=1240802114037
Read More

SIDANG DEWAN NEGERI JOHOR 2009 BERMULAPembukaan Penggal Persidangan Yang Kedua Bagi Dewan Negeri Johor Yang Kedua Belas telah selamat dirasmikan pada 18 Jun 2009 oleh Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor dalam Majlis Perasmian yang gilang gemilang di dalam Dewan Persidangan Dewan Negeri Johor, Kota Iskandar, Nusa Jaya,Johor Bahru.

Sebelum itu, Duli Yang Maha Mulia Baginda Al-Mutawakkil 'AlAllah As-Sultan Iskandar, Sultan dan Yang DiPertuan Bagi Negeri Dan Jajahan Takluk Johor Darul Takzim telah berkenan memeriksa Barisan Kehormat terdiri daripada Pasukan Askar Timbalan Setia Negeri di hadapan Tangga Utama, Dewan Negeri Johor.


 YB Dr Mohammad dan YB Dr Sheikh Ibrahim menuruni tangga 

selepas majlis perasmianYB Dr Mohammad Taslim (Maharani) dan YB Dr Sheikh Ibrahim Salleh (Sg Abong) dalam Majlis Perasmian. Kesemua ADUN Pakatan Rakyat hadir.

Di akhir titah perasmian, Duli Yang Amat Mulia Tunku Mahkota Johor yang mewakili DYMM Baginda Tuanku bertitah:
"Saudara-saudari sekalian,saya dititahkan oleh Duli Yang Maha Mulia Baginda Tuanku bahawa Tuanku tidak setuju dengan cadangan membina jambatan ketiga."

Persidangan Dewan Negeri Johor akan bermula dari 22 Jun 2009 hingga 8 Julai 2009.

Read More

DIALOG PAKATAN RAKYAT BERSAMA RAKYAT DI HOTEL ANIKA KLUANG


Pada hari Ahad 14 Jun 2009 Pakatan Rakyat Negeri Johor telah mengadakan Majlis Dialog di antara Ahli-ahli Yang Berhormat Pakatan Rakyat Bersama Rakyat di Kluang di Hotel Anika Kluang.

Program kali ke 3 ini bertujuan untuk mendapatkan maklumbalas daripada masyarakat berkaitan isu-isu dan permasaalahan yang dihadapi,juga untuk mendapatkan pandangan bagi menambahbaikkan masyarakat khususnya di Johor dan amnya di Malaysia.Sebelum ini program tersebut telah diadakan di Johor Bahru dan Muar.

YB Dr. Boo selaku Ketua Pembangkang Dewan Negeri Johor berkata program ini diadakan sempena Persidang an Dewan Negeri Johor yang akan dirasmikan pada hari Khamis 18 Jun 2009. Mesyuarat ini diadakan selama 12 hari sehingga 7 Julai 2009. Dengan adanya program seperti ini beliau berharap akan dapat mengumpul maklumat daripada rakyat untuk dibawa ke mesyuarat Persidangan Dewan Negeri Johor.

Maklumbalas Dato Pesuruhjaya PAS Johor tentang Kerajaan Perpaduan yang dijadikan isu dalam akhbar perdana melegakan peserta.Beliau menyakinkan mereka bahawa PAS komited dengan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat untuk menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional.

Majlis yang diadakan ini berjalan dengan lancar dan maklum balas daripada peserta yang hadir sangat baik. Dalam dialog yang diadakan selama 2 jam setengah itu pelbagai isu dan cadangan telah diberikan oleh para peserta.Diantara isu dan pandangan yang diberikan oleh para hadirin ialah berkaitan isu jenayah, isu kenaikan tarif air, isu penyelewegan tanah di Pekan Nenas, isu ISA, isu rampasan kuasa di Perak, isu kehakiman, dan Biasiswa Sultan Ibrahim. Persiapan dan kerjasama Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya ke 13 juga dibincangkan.

Ahli-ahli panel dalam Dialog ini terdiri daripada YB Dr. Mohammad Bin Taslim (ADUN Maharani)), YB Dr Sheikh Ibrahim Bin Salleh (ADUN Sg Abong),YB Dr. Boo Cheng Hau (ADUN Skudai), YB Er Teck Hwa (Ahli Parlimen Bakri),YB Ong Kow Meng (ADUN Senai),YB Ng Nam Hua (ADUN Mengkibol), YBhg. Dato Dr Mahfodz Mohamad (Pesuruhjaya PAS Johor) dan wakil Parti Keadilan Rakyat.


Ahli-ahli Panel sedang menyampaikan taklimatPenduduk Kluang memenuhi dewan Hotel Anika Kluang

Read More

PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT ADUN MAHARANI BERTERUSAN


YB Dr. Hj. Mohammad bersama Jawatankuasa DUN Maharani seperti biasa akan melawat rakyat yang sakit, dalam kesusahan dan mereka yang ditimpa musibah. Program rutin ini dilakukan oleh YB sekitar jam 6.00 petang hingga 7.00 petang'

Baru -baru ini beliau telah berkesempatan menziarah En. Sidek yang menghidapi stroke di Parit Samsu.Selain memberi rawatan yang diperlukan beliau sentiasa memberi nasihat dan mendoakan semoga Allah menyembuhkan beliau.

YB Dr. Hj. Mohammad sedang memeriksa En. Sidek B. Hashim yang mengalami stroke 2 bulan yang lalu.

Seorang ibu tunggal yang mempunyai 8 orang anak ,Puan Rumaiye, sedang berusaha mendirikan sebuah rumah di Parit Amal Laut Jalan Joned Muar.Dengan kerjasam ahli-ahli Jawatankuasa Pusat Khidmat DUN Maharani dan Pengarah Majlis Tindakan DUN Maharani Sdr Abu Bakar Ismail serta AJKnya kami telah berjaya mengumpulkan dana untuk meringankan beban yang beliau tanggung.YB Dr Mohammad telah menyampaikan sumbangan tersebut pada petang Jumaat 13 Jun yang lalu.

Para penderma yang ingin menyumbang sebarang bentuk sumbangan kepada rakyat yang memerlukan sila hubungi kami di Pusat Khidmat DUN Maharani di No. 22 Tingkat 1 Pekan Parit Bakar atau telefon 06-9812981


YB sedang menghulurkan bantuan kewangan kepada Pn. Rumaiye Bte. Mawi


Bersama Ahli-ahli Jawatankuasa melihat rumah yang sedang dalam pembinaan
Read More

ADUN MAHARANI KE MERLIMAU SEBAGAI TOK MUDIM


Pusat Tahfiz Al-Quran As-Solihin terletak bersebelahan Taman Seri Merlimau.Di sini juga terdapat sebuah sebuah PASTI.Menurut Pengerusi MTD Merlimau Tuan Haji Abdullah bin Muhamad Pusat Tahfiz dan PASTI adalah di bawah pengurusan Lajnah Pemuda MTD Merlimau.Sambutan daripada masyarakat tempatan sangat membanggakan.

Cuti sekolah bermula.Untuk julung-julung kalinya Lajnah Pemuda Majlis Tindakan DUN Merlimau telah menganjurkan Majlis Berkhatan beramai-ramai di Pusat Tahfiz Al-Quran As-Solihin Merlimau.Seramai 20 orang kanak-kanak bertuah menyertai Majlis tersebut.Majlis dimulakan dengan Majlis Tahlil dan Doa Selamat yang diketuai oleh Tuan Pengerusi MTD Merlimau sendiri.

Alhamdulullah sempena majlis tersebut seorang hamba Allah mewaqafkan sebuah van untuk kegunaan PASTI.

Majlis Berkhatan tersebut telah dirasmikan oleh YB Dr Mohammad Taslim ADUN Maharani dengan mengkhatankan seorang kanak-kanak.Untuk seketika YB ADUN Maharani hadir sebagai Tok Mudim! YB Dr Mohammad sebenarnya biasa mengkhatankan kanak-kanak di Kliniknya terutama waktu cuti sekolah.Kanak-kanak seterusnya telah dikhatankan oleh Dr Abdul Halim Ramli dan beberapa orang doktor lagi.Tahniah kepada para doktor yang sanggup menabur bakti di musim cuti ini.Semoga program ini akan diteruskan pada masa akan datang kerana sambutan sangat menggalakkan.Majlis Berkhatan dimulakan dengan bacaan tahlil dan doa selamat
YB Dr Mohammad Taslim merasmikan dengan mengkhatankan seorang peserta


Cenderamata untuk keluarga pewaqaf van untuk PASTI
Read More